Oporba se probila u srce Damaska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijci više ne trebaju intervenciju stranih snaga jer su se pobunjenici uspjeli probiti u srce glavnoga grada Damaska i ondje pokušavaju srušiti predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je za Reuters novi čelnik sirijske oporbe.

Muaz al-Hatib, potomak muslimanske dinastije iz Damaska, rekao je da će oporba razmotriti Asadov prijedlog predaje i odlaska iz zemlje, ali nije htio dati nikakva jamstva dok ne vidi prijedlog.

Okružen tjelohraniteljima, al-Hatib je za Reuters izjavu dao u srijedu navečer nakon sastanka predstavnika arapskih i zapadnih zemalja sa sirijskom oporbom u marokanskome gradu Marakešu.

"Strahote koje sirijski narod trpi natjerale su ga da u nekoliko situacija pozove međunarodnu zajednicu na vojnu intervenciju", rekao je al-Hatib. "Sada sirijski narod nema što izgubiti. Svoje probleme sada sam rješava, ne treba više međunarodnu zajednicu da ga zaštiti. Međunarodna je zajednica tiho i sporo reagirala i gledala kako sirijski narod krvari, a djecu mu ubijaju već 20 mjeseci", rekao je elokventni oporbeni čelnik, prenosi Reuters.

Pobunjenici napreduju u borbi protiv vladinih snaga u Siriji i mogli bi pobijediti u ratu protiv predsjednika Bašara al-Asada, priznao je u četvrtak ruski izaslanik za Bliski istok.

Zamjenik ministra vanjskih poslova i izaslanik Kremlja za Bliski istok Mihail Bogdanov rekao je još i da Rusija priprema plan evakuacije svojih državljana iz Sirije, bude li to nužno.

"Treba prihvatiti činjenice. Režim i vlast u Siriji gube nadzor nad sve više teritorija", prenijela je državna agencija RIA njegove riječi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter