Oporba protiv dopisnog glasanja dijaspore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor je, nakon sastanka s celnicima oporbenih stranaka o ustavnim promjenama, izvijestila da do dogovora nije došlo jer je oporba odbacila najnoviji Vladin prijedlog da se uvede dopisno glasanje za birace u dijaspori.

Sljedeci sastanak najavljen je za petak, a premijerka je rekla da vladajuci nece inzistirati na dopisnom glasanju. Objasnila je da je to predloženo nakon što je oporba odbila ranija rješenja.

"To nije ništa što bismo isisali iz prsta, nego nešto što je poznato kao institut i u drugim europskim zemljama", rekla je Kosor.

Dodala je da bi preduvjet dopisnom glasanju bila registracija biraca godinu prije izbora da bi se ažurirali biracki popisi, ali da oporba uopce ne želi razgovarati o takvom rješenju.

Kosor je naglasila da stranke vladajuce koalicije ne pristaju da se dovede u pitanje pravo glasa hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj te da je takoder rijec o uobicajenoj europskoj praksi.

Kao primjer je navela zastupnika talijanske nacionalne manjine Furija Radina koji ostvaruje pravo glasa na izborima u Italiji. Na pitanje je li netko doveo u pitanje biracko pravo dijaspore, kazala je da je bilo i takvih prijedloga, ali nije htjela reci tko ih je iznio.

Odbacila je tumacenje predsjednika SDP-a Zorana Milanovica da Vlada zastupa rješenja HDZ-a BiH. "To je pokušaj manipulacije ovog problema, sasvim sigurno nije dobro i nece pridonijeti dogovoru", kazala je Kosor, koja ne vidi ništa sporno u tome da se stranke u Hrvatskoj zalažu za interese Hrvata u BiH.

Istaknula je da se Ustav mora promijeniti da bi se, primjerice, utvrdila potpuna neovisnost HNB-a i Državne revizije, što su preduvjeti za donošenje zakona koji su mjerila za zatvaranje pregovarackih poglavlja.


Podijeli: Facebook Twiter