Oporba: Premijer živi u "paralelnom svijetu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godišnje izvješće Vlade, koje je jutros Saboru podnio premijer Zoran Milanović saborska je oporba ocijenila nerealno optimističnim, tvrdeći da premijer živi u "paralelnom svijetu".

"Zamislite koliko bi tek bilo optimizma da je izvješće podnosio Branko Grčić, koji je zadužen za optimistične vijesti pa i kad nam pada sve što ne bi smjelo padati, kaže da je to napredak", rekao je nezavisni zastupnik Branko Vukšić. Da je premijerovo optimistično izvješće bez pokrića u stvarnosti smatra i laburist Dragutin Lesar, koji je za govornicom čitao programske dokumente Vlade, da bi potom zaključio da ih je pregazilo vrijeme, da ih se ne isplati čitati te da ih treba "baciti u smeće". Pritom je dokumente i doslovno bacao pored govornice.

Jedinim pozitivnim pokazateljem u proteklih godinu dana Lesar je nazvao rast industrijske proizvodnje, a upozorio je na gubitak radnih mjesta, rad bez plaće i brojne ovrhe nad građanima.

"Zbog toga je u Hrvatskoj njihova sudbina pučke kuhinje, kontejneri i plastične boce od kojih mnogi preživljavaju i školuju djecu. Tu pojavu nikad nitko iz Vlade nije vidio", ustvrdio je Lesar. Lesar i vladinu vanjsku politku smatra lošom.

"Je li deklarirana ravnopravnost Hrvatske dokazana činjenicom da je američko Ministarstvo vanjskih poslova i američki general hrvatskom narodu objavio da je Hrvatska ušla u rat, u ratnu koaliciju protiv islamovaca", upitao je. Protumačio je da će glasovanje o Vladinu izvješću pokazati koliku potporu u Saboru doista uživa "Kukuriku vlada".

I Dražen Đurović (HDSSB) vladinu je vanjsku politiku ocijenio neuvjerljivom, nekonzistentnom i nefokusiranom na promicanje državnih interesa.

"Hrvatska je od ulaska u EU vodila politiku kao da je nekakav pridruženi, a ne punopravni član", ustvrdio je Đurović. Vladu je prozvao i za dezorjentiranost oko embarga prema Rusiji, izostanak reakcija na izraelske napade na civilne ciljeve u Gazi te "bespogovorno prihvaćanje svih pozicija većih saveznika i u NATO-u i u EU te gotovo dogmatsku fokusiranost na tzv. region".

"Najnoviji primjer gdje nas bez ikakve državne odluke, odluke Vlade ili Sabora, SAD stavljaju u koaliciju protiv islamske države, a ministrica Pusić govori da ta državna odluka koja uopće nije donesena predstavlja samo tehničko pitanje, što je gotovo vrhunac udvorništva i podaničkog mentaliteta, koje je i inače obilježje hrvatske vanjske politike", kazao je Đurović.

Milorad Pupovac (SDSS) zabrinut je zbog, kako je rekao, pogoršanja političkih procesa u posljednjih godinu dana. "Naš politički sustav nije stabilniji nego je nestabilniji, i to zbog toga što postoje neke rupe u našem Ustavu i zakonima", rekao je Pupovac te dodao da "referendumi ne mogu zamijeniti političke stranke, a Crkva naciju". Upitao je i "je li smisao antićirilične i antisrpske kampanje da pokvari ono što je postignuto, da se dođe na vlast preko ćirilice pa da sutra imamo ćiriličnu Vladu koja će još jedanput morati se posipati pepelom da nije to što se prikazivala, nego da je zapravo u velikoj ljubavi s manjinama".

Nezavisni Ivan Grubišić, Damir Kajin i Branko Vukšić Milanoviću su spočitnuli što se u govoru nije osvrnuo na referendumsku inicijativu za ustavnu izmjenu izbornih pravila. "O toj akciji, u kojoj je Crkva stala na stranu preferencijalnog glasovanja, premijer i gospodin Karamarko nisu rekli ni riječ. I jedni i drugi su protiv preferencijalnog glasovanja i drugih promjena u izbornom zakonodavstvu, a bez tih promjena, u sustavu u kojem vlada partitokracija, a ne demokracija, neće biti izlaska iz krize", ocijenio je Grubišić.

Kajin je upozorio na izostanak reforme državne uprave i lokalne samouprave, zbog čega je, kaže, masa plaća u državnim i lokalnim službama od 2008. porasla za tri milijarde kuna.

Vesna Škare Ožbolt (DC) upitala je premijera je li svjestan činjenice da većina građana svaki dan proživljava isti scenarij - strah od neimaštine, gubitka posla, krize, poreznih opterećenja. Zbog toga, tvrdi, "u ovoj zemlji najbolji profit ima farmaceutska industrija", jer nacija je sluđena od povećanja poreza, uvođenja novih, najava rezova u javnom sektoru. Treba se prisjetiti što je aktualna Vlada zatekla, uzvratio je na oporbene kritike Milorad Batinić (HNS), jedini predstavnik kluba vladajućih koji je raspravljao o premijerovu izvješću. Batinić ističe da je Vlada uspjela izmijeniti način funkcioniranja države, posebno financija, da je puno napravila u proteklih godinu dana. Posebno apostrofira legalizaciju, olakšavanje uvjeta za investitore, pomoć poduzetnicima, efikasnost u krizama, poput poplave u Slavoniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter