Oporba pozvala Sirijce na ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Siriji zabranjeni pokret Muslimanska braca pozvao je Sirijce na izlazak na ulice kako bi izrazili svoje zahtjeve za slobodom i pomogli sugradanima u gradu Dera, koji sirijske snage drže pod opsadom i gdje je, po svjedocenju skupine za ljudska prava, broj civilnih žrtava koje je ubila vojska potpomognuta tenkovima porastao na 50.

Ovo je prvi put da Muslimanska braca, okrutno ušutkana zajedno sa sekularnim ljevicarskim pokretima za vrijeme vladavine umrlog predsjednika Hafeza el Asada, izravno pozivaju na izlazak na ulice otkako su prije šest tjedana zapoceli prodemokratski prosvjedi protiv Asadova sina, Bašara el Asada.

U pozivu Muslimanske brace, dostavljenom Reutersu, kaže se: "Ne dopustite da režim drži u opsadi vaše sugradane. Podignite jedinstveno glas za slobodu i dostojanstvo. Ne dopustite tiraninu da vas podjarmi. Bog je velik". Pokret takoder dodaje da su optužbe vlasti o tome kako iza nemira stoje militantni islamisti usmjerene na raspirivanje gradanskog rata i potkopavanje zahtjeva za politickim slobodama i slamanjem korupcije.

Petak, muslimanski dan za molitve i odmor, glavna je prilika prosvjednicima da se okupe unatoc ponovljenim upozorenjima vlasti da ne prosvjeduju.

Prošlog su petka sirijske snage sigurnosti ubile 120 prosvjednika, objavila je sirijska organizacija za ljudska prava Savasiah, u najvecim prosvjedima u Siriji otkako je demokratski ustanak izbio 18. ožujka u Deri, nakon cega su se prosvjedi proširili zemljom.

U Deri, središtu pobune protiv režima u Siriji, u ponedjeljak je došlo do vojne intervencije, a grad nema ni vode ni elektricne energije. Sirijska vojska, uz potporu oklopnih kola i tenkova ušla je u Deru, a smrtno stradale, kojih je po najnovijim izvješcima oko 50, njihove obitelji nisu mogle ni pokopati jer snage sigurnosti pucaju na sve koji prilaze groblju, pod kontrolom vojske.

Po rijecima svjedoka i aktivista za ljudska prava, u zaposjednutome gradu došlo je i do sukoba izmedu pojedinih postrojbi sirijske vojske koje su se sukobile zbog naredbe predsjednika Asada da se slome prosvjedi u Deri. Kako navode i predstavnici sirijske oporbe, od ponedjeljka se javljaju sukobi unutar vojske jer pojedine postrojbe odbijaju pucati u ljude.

U meduvremenu, sirijski predsjednik Bašar al-Asad suocio se s otporom i u vladinim redovima. Više od 200 clanova njegove stranke Baas podnijelo je u srijedu ostavku, a nezadovoljstvo zbog nasilnog gušenja prodemokratskih prosvjeda osjeca se i u vojsci, inace cvrstom zaštitniku režima. Ostavku je podnijelo 200 clanova stranke iz pokrajine Dera i okolnih regija nakon što je vlada poslala tenkove na prosvjednike u istoimenom gradu. Prije njih iz Baasa je izišlo tridesetak clanova iz pokrajine Banias i okolnih sela, osobito Baije.

Europsku inicijativu da Vijece sigurnosti UN-a osudi Siriju zbog nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda blokirali su u srijedu Rusija, Kina i Libanon, doznaje se iz diplomatskih izvora. Umjesto toga, zapadne države zatražile su javnu raspravu o Siriji, no na sastanku su na vidjelo izišle razlike medu 15 clanica Vijeca, a Rusija je upozorila da bi to bilo vanjsko miješanje u arapske države i da bi moglo ugroziti mir. Istodobno, Rusija je u cetvrtak pozvala sirijske vlasti da kazne odgovorne za smrt prosvjednika u sukobima sa snagama reda.

Veleposlanici zemalja EU planiraju u petak razmotriti mogucnost uvodenja sankcija Siriji, koja ukljucuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja kljucnim dužnosnicima. Ostale mjere mogle bi ukljuciti zamrzavanje financijske pomoci, koja iznosi 43 milijuna eura godišnje.

Prema sirijskoj organizaciji za ljudska prava od pocetka prosvjeda protiv režima Bašara al Asada 15. ožujka, ubijeno je najmanje 453 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter