Oporba ne stoji iza nasilnih prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbic izjavio je u ponedjeljak da policija nema saznanja o tome da iza nasilnih prosvjeda na prilazima zagrebackom Markovom trgu stoje oporbene stranke, kako je to nedavno ocijenio glasnogovornik Vlade Mladen Pavic.

"Ne. Kroz prekršajnu obradu i kriminalisticko istraživanje koje smo proveli nad 65 osoba nismo došli do takvih saznanja i ja to ne mogu potvrditi", izjavio je Grbic novinarima u Ravnateljstvu policije, upitan raspolaže li i policija saznanjima da su u organizaciji divljanja po Zagrebu i njegovu financiranju sudjelovale i neke oporbene stranke, kao što je to ustvrdio Pavic.

Odbacio je tumacenja da je policija pregrubo reagirala na nasilne prosvjede, isticuci da je postupanje policije bilo iznimno profesionalno.

"Mene je zasmetalo u odredenom dijelu medija što nije dat vjeran prikaz. Uvijek se prikazuje posljedica, a nikako ono što je prethodilo", rekao je Grbic.

Naglasio je da su prosvjednici u subotu u Radicevoj ulici na policiju, koja je tamo blokirala pristup Markovu trgu, poceli bacati kamenje i boce te ih vrijedati pogrdnim rijecima, a da je policija prema njima potom primijenila upravo ona sredstva prisile koja su bila najprimjerenija za osiguranje reda i mira te odbacivanje napada.

Tom je prigodom policija privela 65 osoba te je nad njima provedena prekršajna obrada i kriminalisticko istraživanje, pri cemu je 39 osoba kazneno, a 16 osoba prekršajno prijavljeno. Buduci se medu njima nalazilo i pet maloljetnika, kaznena prijava protiv njih bit ce upucena redovnim putem, rekao je Grbic.

Izvijestio je i da su 34 osobe uz kaznenu prijavu privedene istražnom sucu zagrebackog Županijskog suda te da su u tijeku saslušanja zbog sumnje u pocinjenje kaznenog djela sudjelovanja u grupi radi napada te sprjecavanja službene osobe.

"U ovom trenutku u Hrvatskoj više nitko ne dvoji da je izražavanje neslaganja s odredenim stanjem u društvu i odredenim temama pravo svakog pojedinca, na miran i primjeren nacin. Medutim, sve ono što se dešavalo protekli tjedan, a posebice u subotu, bilo je sve samo ne demokratsko izražavanje svojeg mišljenja", porucio je Grbic.


Podijeli: Facebook Twiter