Oporba ne komentira što nije vidjela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic primio je u svom kabinetu predsjednike klubova vijecnika oporbenih stranaka u Županijskoj skupštini - Plinija Cuccurina, predsjednika kluba istoimene nezavisne liste, predsjednika kluba koalicije HDZ-HSS Marina Rocea i predsjednika kluba vijecnika koalicije HSU-HSLS Zdenka Pliška.

Jakovcic je s celnicima oporbe razgovarao o projektima i modalitetima za jacanje istarskoga gospodarstva i prevladavanje krize, pozvavši opoziciju da predloži konkretne mjere za prevladavanje krize, priopcili su iz županovog kabineta.

Uz to, predstavnike klubova pozvao je na konsenzus oko usvajanja mjera što ce ih predložiti vijecnicima na tematskoj sjednici Županijske skupštine, a koje su nastale na temelju razgovora s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i gospodarstvenicima s podrucja Istarske županije.

Nakon jednosatnog razgovora Plinio Cuccurin je izjavio da nisu dobili konacan prijedlog mjera te da stoga niti ne može komentirati nešto što još nije vidio. Veli da je ukazao na potrebu donošenja konkretnih mjera koje idu k tome da proces decentralizacije bude ucinkovitiji te je istaknuo važnost objedinjavanja manjeg i srednjeg poduzetništva iz sektora gradevinarstva.

Cuccurin je ukazao na nesrazmjer u potrebama kvalificiranih radnika u turizmu i broju visokoobrazovanih osoba na Zavodu za zapošljavanje. Naglasio je da prije no što se krene u investicije treba osigurati održivost tih projekata, kako s aspekta zaštite okoliša, tako i s aspekta potrebe ljudskih potencijala.

"S obzirom na to da se može pretpostaviti u kojem ce smjeru po pitanju decentralizacije raditi nova državna vlast, trebalo bi vec sada definirati što konkretno znaci prebacivanje poreznih prihoda i obaveza na jedinice lokalne samouprave kao i to je li došao trenutak da se preispita održivost gradnje nove pulske bolnice koja se gradi vec skoro dva desetljeca", rekao je Cuccurin.

Sastanak s županom prokomentirao je i predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce rekavši da ce nakon što vijecnici detaljno budu upoznati dati konacno mišljenje o provedenim mjerama te da ce Klub HDZ-a podržati svaki dobar projekt. Roce je izmedu ostalog istaknuo važnost jacanja preradivacke industrije, rekavši da se razvoj ne smije oslanjati iskljucivo na turisticku djelatnost.

Predsjednik kluba HSU-HSLS Zdenko Pliško veli da se u razgovoru sa županom dotaknuo i izgradnje TE Plomin dodajuci da taj projekt treba ici u realizaciju na nacin kako predlaže struka i uz uvažavanje mišljenja lokalnog stanovništva, a da nadležne županijske institucije trebaju preuzeti odgovornost za tehnicka rješenja kada je u pitanju zaštita okoliša.

- Buduci da smo o županijskim mjerama upoznati iskljucivo preko medija, na neki smo nacin hendikepirani i nemamo potpunu informaciju, rekao je Pliško, dodajuci da se u razgovoru dotaknuo i rada na crno i nelojalne konkurencije koja je, tvrdi, osobito prisutna u obrtništvu. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter