Oporba: Koncesije na autoceste riješiti novim zakonom

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

HDZ je u Saboru zatražio donošenje posebnog Zakona o davanju autocesta u koncesiju što je dio zastupnika vladajuće koalicije protumačio kao odustajanje te stranke od protivljenja monetizaciji najznačajnijih hrvatskih prometnica. Naime, govoreći u ime HDZ-a o Zakonu o koncesijama Ivan Šuker je rekao da bi za "neka područja trebalo donijeti poseban zakon o davanju u koncesiju ili čak ići i na referendum".

- Tu mislim prije svega na koncesije za autoceste. Trebalo bi propisati da se autoceste ne mogu dati u koncesiju ako se ne donese poseban zakon. Ako imamo Zakon o rudarstvu koji definira kako i po kojim uvjetima se ono što spada u rudarstvo može dati u koncesiju onda bi i autoceste, koje su možda i od većeg gospodarskog značaja, trebalo tretirati posebnim zakonom. Ili čak da se građani izravno izjasne što će biti s onim što su oni gradili, rekao je Šuker.

Njegova stranačka kolegica Martina Dalić naglasila je da će ulazak Hrvatske u EU "promijeniti i frekvenciju prometa", te da je moguće da će neki "sadašnji ne koridori, primarno Zagreb - Split, postati i europski koridori i moguće se produžiti prema Crnog Gori i Albaniji".

- Izgradit će se i naše luke, postat će europske luke. Sve su to argumenti koji pokazuju da u ovom trenutku nije moguće jednostavno izračunati vrijednost te koncesije, rekla je Dalić. Da bi koncesije za autoceste trebalo rješavati posebnim zakonom smatra i Damir Kajin, te naglašava da o "toj materiji treba otvoriti raspravu, a ništa ne raditi preko koljena".

- U autoceste je uložen, usuđujem se kazati, gotovo jedan hrvatski proračun, rekao je Kajin, te dodao da je posve irelevantno slaže li se on u ovom slučaju s prijedlogom HDZ-a.

Govoreći u ime SDP-a Luka Denona je ustvrdio da je HDZ očito promijenio mišljenje i da se više ne protivi davanju autocesta u koncesiju, ali uz donošenje posebnog zakona.

- U nekim prijašnjim javnim nastupima s desne se strane prije čulo da ne treba davati autoceste u koncesiju. Znači skinuli smo tu dilemu ima li HDZ nešto protiv koncesioniranja autocesta ili nema. Vidimo da nema, zaključio je Denona. On smatra da posebni zakon ipak nije nužan jer već imamo Zakon o koncesijama koji je dobar i najkvalitetniji način regulira ovo područje.

- Novi Zakon nije potreban. Ovaj je sasvim dovoljan pogotovo ako se doradi u nekim segmentima, rekao je Denona. Laburist Nikola Vuljanić rekao je da se njegova stranka protivi tome da "u koncesiju dajemo nešto smo radili vlastitim novcima sredstvima i zaduživali se".

- Država nije i ne smije biti loš gospodar. Ako neki ministar misli da je privatnik tri puta sposobniji od države to samo znači da misli da je njegov susjed tri puta pametniji i sposobniji od njega. Onda to nije loša država, to je loš ministar, rekao je Vuljanić. (Z. CRNČEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter