Oporavak naftnih tržišta

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Naftna tržišta oporavila su se u utorak iako uzlet i dalje koči prekomjerna opskrba i zabrinutost zbog usporavanja gospodarskog rasta u Kini i mogućeg utjecaja tog trenda na naftnu potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,30 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,99 dolara. U SAD-u se barelom trgovalo po 1,15 dolara višoj cijeni, od 39,39 dolara.

Kina je u utorak dodatno ublažila monetarnu politiku, snizivši ključne kamatne stope i razinu obveznih rezervi kako bi poduprla realno gospodarstvo. Potez je dočekan s olakšanjem na tržištima dionica širom svijeta, iako je početna reakcija na tržištima nafte bila prigušena. "Kinesko gospodarstvo i dalje usporava a (američki) Fed bi još mogao podići ključne kamatne stope prije kraja godine. Time se otvaraju nove pukotine u dva glavna stupa na kojima je proteklih godina počivalo svjetsko gospodarstvo - riječ je o kineskoj potražnji (uključujući robu) i jeftinom novcu", tumači Frederic Neumann iz HSBC-a. Osim previranja u Aziji naftna tržišta muči i prekomjerna opskrba koja je počela pritiskati cijene sredinom prošle godine. Nekoliko članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) proizvodi rekordne količine nafte kako bi sačuvale tržišni udio od konkurencije, posebno iz SAD-a koji svjedoči procvatu proizvodnje iz škriljca. Neke su zemlje zatražile i hitan sastanak OPEC-a kako bi se raspravilo o eventualnom smanjenju prozivodnje ali male su šanse da će najveći proizvođač Saudijska Arabija pristati na to, napominje Reuters.

Dodatno je u utorak zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe potpirio Iran, poručivši da će povećati proizvodnju nafte i vratiti udio u izvoznom tržištu čim sankcije budu ukinute, čak i ako se cijene zadrže na niskim razinama. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 40,67 dolara, što znači da je bila 2,33 dolara niža u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter