Opoka s tri vinograda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Sauvignon bijeli Opoka
Godina berbe: 2007.
Proizvodac: Vina Marijan Simcic
Lokacija: Ceglo, Goriška brda
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: jastog s bavetama na crveno
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 426 kuna (Žuto stablo d.o.o)

Marijan Simcic je covjek koji je obilježio vinsku scenu Slovenije u zadnjih 20 godina. Njegova vina pratim od 1995. te smatram da je uspio zadržati visoku kvalitetu kroz sve ove godine. Simciceva vina dijele se u cetiri linije: klasicna, selekcija, opoca i leonardo.

Linija Opoca je posljednja iz Simciceve palete koja je došla na naše tržište. Opoca nosi osobni Marijanov touch te bih se danas pozabavio sauvignonom bijelim Opoka.

Grožde za ovo vino dolazi iz tri vinograda Zegla, Podgredic i Jordano, koji su stari izmedu 15 i 35 godina te se nalaze na nadmorskoj visini od 200 metara. Loza je uzgojena prirodnim metodama, bez uporabe umjetnih gnojiva i insekticida; time je sacuvan prirodni ciklus živih organizama u vinogradu.

Tlo je laporasto (Opoka), a loza je okrenuta u smjeru jug - zapad i jug - istok. Berba je bila u drugoj polovici rujna te se grožde bez peteljki ostavlja u drvenoj tinji na maceraciji, potom ide pneumatsko prešanje te se onda mošt stavlja u drvene bacve od 225 i 500 litara na odležavanje od 22 mjeseca na vlastitim kvascima.

Vino se u boce puni bez bistrenja i filtriranja te odležava šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište. Vino ima lijepu zlatnožutu boju s malo tamnijim rubovima, kristalno je bistro, a po vinskim suzama na stjenkama caše vidimo da je vino gusto.

Miris ima izraženu intenzivnost i izuzetno je fin i kvalitetan. Prvo mi izlazi nota bazge, koja je tipicna za ovu sortu, a onda lijepe arome listova pomidora i svježe paprike. Prisutne su još i note zrelog bijelog voca te malo mediteranskog bilja kao što je žalfija, ali i mala nota vanilije od drvene bacve - mogu zakljuciti da je miris vrlo bogat.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomicno svježe i vrlo ukusno, cak i slano, te izrazito mineralno i jakoga tijela. Vino je uravnoteženo, izrazite intenzivnosti okusa i jako dugacke i fine trajnosti okusa te izvrsne kakvoce. Smatram da je vino harmonicno i spremno za konzumaciju te može trajati još barem 10 godina.


Podijeli: Facebook Twiter