Oplovio svijet na šestmetarskoj jedrilici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Madar Aron Meder pri kraju je svog putovanja oko svijeta šestmetarskom jedrilicom "Carina". Privezan je u Vinkuranskoj vali, iz koje ce, kad vrijeme dopusti, krenuti prema svom zasad posljednjem odredištu, luci Kopar. Mladi Madar završit ce pustolovinu na koju se uputio još 2006. godine.

Posjetio je cetrdesetak zemalja i sve kontinente. Ovaj tridesetogodišnjak je diplomirani inženjer elektronike i strastveni ljubitelj mora i jedrenja, pa cak i ronjenja. Od 1998. godine je ovlašteni instruktor jedrenja što mu je na tako zahtjevnom putovanju svakako bilo od koristi.

"Ovo je jezerska jedrilica. No, ona je teška i stabilna. Široka je. Brzina meni nije bitna. Unutarnji motor je crknuo, pa sam osim jedra imao samo ovaj vanbrodski od pet konjskih snaga. Imam i dva akumulatora koji mi služe za radio stanicu i svjetlo u kabini. Oni se pune preko solarnog kolektora. Inace, spavao sam i vani na krmi i u kabini", rekao nam je Aron.

Jedrenjem se, veli, poceo baviti još kao desetogodišnjak, a ljubav prema moru i brodovima naslijedio je od oca. Prije nego je krenuo na putovanje skupljao je novac da bi kupio i doveo u red jedrilicu. Kaže da ima i sponzore, te internet stranicu meder.hu na kojoj svatko može pratiti gdje se trenutno nalazi i što radi.

Aronu se nije bilo teško odluciti na ovakav pothvat jer nema djevojku ili ženu i djecu ili posao koji ga ceka u Madarskoj. Obitelj ga je u svemu poduprla. Ocu to nije predstavljalo problem buduci da i sam jedri pa mu je on bio jedan od glavnih savjetnika, dok je majka, kako i prilici, bila dosta zabrinuta. U tri je godine upoznao mnogo ljudi, kaže Aron. Dobri su ljudi bila njegova tocka interesa. Oni koji su putem interneta pratili njegovo kretanje nerijetko bi ga i docekali u lukama i uvalicama po citavom svijetu i bodrili ga u njegovoj avanturi. Kad se vrati u Madarsku dobro ce razmisliti što ce dalje raditi.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter