Opljackan muzej u grckoj Olimpiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naoružani napadaci jutros su opljackali jedan od muzeja u grckoj Olimpiji, "rodnom mjestu" Olimpijskih igara, odnijevši nekoliko desetaka predmeta, mahom broncanih i glinenih skulptura "neprocjenjive" vrijednosti, priopcili su grcki dužnosnici.

Prema njihovim rijecima, kako prenosi britanski Guardian, dvojica maskiranih napadaca jutros su u 7,30 sati ušetala u jedan od dva muzeja u tome gradu na jugu zemlje, te od njegove zaposlenice zatražila da im preda razne izloške. Kada je to odbila uciniti, zavezali su je i zacepili joj usta. Potom su porazbijali staklene vitrine i ukrali nekih 70-tak predmeta, uglavnom broncanih i glinenih figura.

Gradonalcelnik Thymios Kotzias ne navodeci pojedinosti kazao je kako je rijec o predmetima "neprocjenjive" vrijednosti a grcki ministar kulture Pavlos Geroulanos odmah je ponudio svoju ostavku.

Olimpija je dom dvaju muzeja - Arheološkog muzeja Olimpije, gdje su pohranjeni neki od grckih najvrjednijih artefakata iz hramova anticke Olimpije, te manje poznatog opcinskog muzeja. Za sad nije jasno koji je od ta dva muzeja bio metom napada.

Rijec je o drugoj vecoj pljacki muzeja u Grckoj u protekla dva mjeseca, nakon što je iz Nacionalne galerije u Ateni ukradena jedna slika Pabla Picassa koju je umjetnik sam darovao toj instituciji, zajedno s jednom slikom Pieta Mondriana, te crtežom talijanskog umjetnika Guglierlma Caccie.

Grcka bilježi rast kriminala od kad je tu zemlju preplavio val prosvjeda izazvan 16-postotnim padom BDP-a te rastom nezaposlenosti medu mladima na tek nešto ispod 50 posto pod teretom gospodarske krize koja tu zemlju pogada od sredine 2008.

Geroulanosova ostavka za sad nije prihvacena, a glasnogovornik grcke vlade kazao je da ce premijer Lucas Papademos odluku o tome donijeti nakon što budu razjašnjene sve cinjenice. Procjenjuje se da Geroulanosov eventualan odlazak ne bi destabilizirao grcku vladu, trenutno zaokupljenu pokušajem postizanja dogovora s medunarodnom zajednicom oko pomoci toj zemlji u suocavanju s dužnickom krizom.


Podijeli: Facebook Twiter