OPG Flego šampion Oleuma Olivaruma

Zlatna odličja dobilo je čak 96 maslinovih ulja
Zlatna odličja dobilo je čak 96 maslinovih ulja

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Flego iz Zamaska kraj Pazina šampion je 17. maslinarskih susreta Oleum Olivarum, zaključenih sinoć u Krasici svečanom dodjelom nagrada te koncertom klape Maslina i grupe Nočni skok.

Popularna je manifestacija, obogaćena 9. sajmom maslinovih ulja i 12. međunarodnim likovnim natječajem, stručnim predavanjima, kulinarskim showovima i degustacijama, ove godine okupila rekordnih 160 maslinara sa 176 uzoraka ulja iz Istre, Kvarnera, Dalmacije, Slovenije i Italije. Brunu Flegu je u prepunoj Zajednici Talijana bujski gradonačelnik Edi Andreašić uručio odličje za ulje od maslina sorte ascolana, prerađenih u uljari Agromillo u Baredinama, ocijenjeno s 92,5 od maksimalnih 100 bodova.

Drugo je mjesto osvojio OPG Mario Vošten iz Vošteni kraj Svetog Lovreča s bužom prerađenom u žbandajskom Torču (92,3 boda), a treće OPG Buntić iz Vodica za 60-postotnu oblicu "pojačanu" drugim sortama i prerađenu u uljari Laća Commerce u Skradinu (92,2 boda).

Među najboljih deset su i s po 92 boda ocijenjena ulja Davora Zaninija iz Pule, Sergija Černeke iz Buzeta i Ervina Božca iz Rovinja, s po 91 Adriane Poropat iz Bala, uljare Komarija iz Boruta kraj Cerovlja i Luke Pucera iz Šmarja u Sloveniji te prvoklasificirano od ulja s 90 bodova Antonija Pastrovicchija iz Vodnjana.

Ukupno je dodijeljeno čak 96 zlatnih (od 88 do 100 bodova), 44 srebrna (od 84 do 87 bodova) i 22 brončana odličja (od 80 do 83 boda) te devet diploma za ekstra kvalitetu. Samo pet ulja nije ušlo u kategoriju ekstra. Posebno je priznanje uručeno najstarijem sudioniku susreta i jednom od najstarijih maslinara u Hrvatskoj, 71-godišnjem Ratku Romiću iz Zadra. (Napisala i snimila K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter