Opet zaplivali Valbandon i Fažana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jake kiše koje su u noci s nedjelje na ponedjeljak pogodile jug Istre ponovno su uzrokovale poplave na podrucju opcine Fažana, no ipak ne u razmjerima velikim kao krajem rujna kad su štete bile procijenjene na više od 17 milijuna kuna.

Poplavile su vec poznate "kriticne tocke", ulice Ulika i Lavanda u Valbandonu te Vodnjanska ulica u Fažani, odnosno kuce oko parkirališta preko puta groblja kamo se slijevala vodena bujica iz Vodnjana pa je nekoliko stanara moralo ispumpavati vodu.

U Galižanskoj ulici su izbaceni i šahtovi, poplavile su Ulica sv. Elizeja te Matije Vlacica, kamo se slijevala voda sa zelenih površina, te fažansko nogometno igralište. Prema rijecima v.d. direktorice Komunalca Tamare Puje, ciji su djelatnici još od noci bili na terenu cisteci šahtove i ulice na podrucju opcine, padalinama je pogodena i Šurida, no ne kao prošli put.

Od ranog jutra stanari su u Fažani i Valbandonu pokušavali vrecama preusmjeriti tok vode da im bujice ne udu u kuce. U Valbandonu je vodena bujica izlokala šljunak i odnijela nekoliko žardinijera u Ulici Lavanda, koje je nedavno postavila Opcina.

Kako nam je rekao Aldo Bužleta iz Ulice Ulika u Valbandonu, ovaj put mu, srecom, kuca nije poplavila jer su vrece s pijeskom ostale na ulazu u dvorište još od prošle poplave.

- Opcina od prošlih poplava dosad nije napravila ništa, a nama se voda ovdje slijeva i s nogometnog igrališta i s druge strane brda. Rekli su da ce kod igrališta napraviti upojni bunar, da se radi projekt i da ce se nešto riješiti do kraja godine, rekao nam je Bužleta.

Prema rijecima opcinske nacelnice Ade Damjanac, idejni projekt za sustav obrane od poplava je gotov i nakon toga treba ishodovati potrebne dozvole. Upojni bunar, po njenim rijecima, nije bio prioritet nego je preorana njiva kod starog mosta kako bi voda s brda koja se slijeva u ulice Ulika i Lavanda mogla otjecati.

Jedna od prvih mjera bit ce postavljanje cijevi kojima ce se voda odvoditi ispod starog mosta u kanal. Problem poplava u Valbandonu postoji oduvijek, kaže Damjanac, jer na tom podrucju nema nijednog metra oborinske kanalizacije, a njena izgradnja zahtijeva veliku investiciju koja se mora provoditi po fazama.


Podijeli: Facebook Twiter