Opet upitno financiranje asistenata za učenike s teškoćama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog kašnjenja natječaja za pomoćnike u nastavi, koji je umjesto u svibnju raspisan pred manje od mjesec dana, u rujnu bi se mogli ponoviti problemi učenika s posebnim potrebama koji bez osobnog asistenta ne mogu pratiti nastavu. Upozoravaju na to iz Hrvatske zajednice županija (HZŽ), gdje strahuju da bi i ove jeseni, kao što se dogodilo u rujnu prošle godine, mnogi učenici mogli ostati prepušteni sami sebi.

Osnivači škola moraju uskočiti

Problem je nastao oko samog početka provedbe projekta jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbacilo prijašnji stav da će sredstva za pomoćnike u nastavi biti ravnomjerno raspoređena po županijama što znači da svi osnivači škola međusobno konkuriraju za financijsku potporu. Tako će nijanse presuditi komu će se omogućiti sredstva za pomoćnike u nastavi i u kojem iznosu, a to ponovno vodi do toga da se svoj djeci s teškoćama neće moći pružiti nesmetan nastavak školovanja, objašnjavaju u Hrvatskoj zajednici županija.

Smatraju kako je sporno što će ministarstvo odluku o financiranju projekta objaviti tek u listopadu, dok bi do tada osnivači škola trebali sami financirati troškove za pomoćnike u nastavi koji bi im se, ako projekt i sredstva za njega budu odobrenja, trebali vratiti. Voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija Vesna Šerepac već je ranije upozoravala na opasnost da bi djeca ovu školsku godinu mogla započeti bez svojih pomoćnika zbog hodograma aktivnosti. Objasnila je kakvo je stanje u lokalnoj zajednici u vezi s pomoćnicima u nastavi.

- Ove godine samo se osnivači osnovnih i srednjih škola, dakle jedinice lokalne ili područne samouprave, mogu prijaviti na natječaj za pomoćnike u nastavi, objašnjava  Vesna Šerepac.

Hrvatska zajednica županija je prije četiri mjeseca pozvala nadležna ministarstva da što ranije završe sve procedure, objave javni poziv te povećaju raspoloživ iznos za financiranje pomoćnika u nastavi u skladu s iskazanim potrebama osnivača tijekom natječaja 2014. godine. "Posebno moramo zaštititi najosjetljivije skupine društva među kojima su sigurno i djeca s teškoćama. Želimo svim učenicima pružiti jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju", istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Županija prijavitelj za sve

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020. Europskog socijalnog fonda, objavilo je 13. srpnja Poziv za dostavu projektnih prijedloga za Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama.

Na taj se poziv javila i Istarska županija prijavivši projektni prijedlog "MOZAIK-pomoćnici u nastavi za integraciju učenika u Istri". Projektni prijedlog izrađen je u suradnji Istarske županije kao prijavitelja projekta te 54 partnera - gradovi Pazin, Poreč, Umag, Rovinj, Pula i Labina i 48 škola.

Po riječima pročelnice županijskog Odjela za obrazovanje Patricie Smoljan projektom MOZAIK obuhvaćeno je financiranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih asistenata za sve učenike s teškoćama u razvoju koji pohađaju redovne i posebne osnovne i srednje škole.

- Poziv za podnošenje projektnih prijedloga otvoren je do 14. kolovoza, te nismo u mogućnosti dati podrobnije informacije o projektnom prijedlogu, kazala nam je pročelnica Smoljan.

Dodatno nas je zanimalo i ima li nadležni županijski odjel povratnu informaciju o tome da bi sredstva za asistente u nastavi mogla kasniti, te kako bi se to moglo odraziti na broj planiranih asistenata u Istri.

Pročelnica Smoljan nam je potvrdila kako odjel ne raspolaže tim informacijama.

- U odnosu na najave sa radnog sastanka u nadležnom ministarstvu, rokovi objave natječaja i zatvaranja natječaja su pomaknuti. Ako tome dodamo i činjenicu da prošle godine pomoćnici preko projekta nisu ušli u razrede s prvim danom nastave, najava Hrvatske zajednice županija nije iznenađujuća. U svakom slučaju, smatram da treba pričekati s donošenjem preuranjenih zaključaka i stvaranjem negativnog ozračja, s obzirom da su prijave još otvorene. Također, vjerujem da nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta o tome vodi računa, kazala je Smoljan. (Dubravko GRAKALIĆ, Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter