Opet sukob oko strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavu novog ministra zdravlja Darija Nakića da će s liječnicima pokušati dogovoriti strukovni kolektivni ugovor u ponedjeljak su podržale Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatska liječnička komora (HLK), dok ju je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) oštro napao ocijenivši je diskriminirajućom i omalovažavajućom.

"Obraćajući se svim zaposlenima u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja ministar je potpuno zaboravio da u ovoj djelatnosti radi 73.000 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, pa je zalažući se samo za prava 12.000 liječnika u startu pokazao svima ostalima čiji je on ministar i zagovornik. To je nedopustivo", navodi u priopćenju SSZSSH komentirajući Nakićevu izjavu za Dnevnik Nove TV.

Nakić napravio grešku izabravši stranu u sustavu

Ministar je, ocjenjuje sindikat, takvim postupanjem napravio krucijalnu pogrešku - izabrao je stranu unutar istog sustava, napravio diskriminaciju među radnicima i pokazao da ne poznaje, ali i ne poštuje hrvatske propise.

"Da novi ministar zdravlja ne poznaje važeće zakone pokazao je najavljujući i zalažući se za strukovni kolektivni ugovor za liječnike, očito ne znajući da za tako nešto postoje preduvjeti koje mora ispuniti", ističe SSZSSH podsjećajući da promjena zakona nije u domeni ministra, već mora proći propisanu proceduru i Sabor.

"Neprihvatljivo je da se novi ministar u svom obraćanju radnicima obvezuje samo liječnicima osigurati nova prava, koja zapravo i nisu utemeljena na zakonima naše države", poručuje sindikat zamjerajući Nakiću da je "negdje izgubio 60.000 drugih radnika u javnom zdravstvu".

Načelno podržavaju to što je, govoreći o strukovnom ugovoru za liječnike, najavio i dogovore s udrugama zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Međutim, za uspostavu socijalnog dijaloga ili pregovore o pravima radnika socijalni partneri su mu sindikati, a ne udruge, i to je zakonom propisana forma.

SSZSSH ocjenjuje kako su Nakićeve riječi naznaka da za nesređeni zdravstveni sustav dolazi još gore vrijeme, pa od novog ministra traži da se ponaša u skladu sa svojim ovlastima i da bude ministar i za građane i sve zaposlene u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

HLK: Sadašnji kolektivni nepravedan za liječnike

HLK pak u cijelosti podržava najavu novog ministra zdravlja o nužnosti sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike jer smatra da je sadašnji kolektivni ugovor za zdravstvo nepravedan i nefunkcionalan za liječnike, budući da neodgovarajuće vrednuje posebnosti liječničke profesije i oblike rada svojstvene samo liječnicima.

"Zbog specifičnosti prirode liječničkog posla, zbog njihove jedinstvene odgovornosti i zbog sve brojnijih odlazaka liječnika iz Hrvatske, smatramo da je donošenje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike od krucijalne važnosti. U velikom broju zemalja EU-a postoji strukovni kolektivni ugovor za liječnike, a u Sloveniji je još prije 20-tak godina uveden strukovni kolektivni ugovor i nije rezultirao kasnije dodatnim zahtjevima drugih struka za strukovne ugovore", naglasio je u priopćenju predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Ocjenjuje da bi se donošenjem strukovnog kolektivnog ugovora na odgovarajući način vrednovala strateška važnost liječničke profesije "zbog njihove stožerne uloge u sustavu zdravstva, sa ciljem očuvanja i unapređenja ukupnog zdravlja stanovništva".

Goluža također tvrdi da eventualno sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike neće dovesti do novih financijskih izdataka ili opterećenja za hrvatski proračun.

HUBOL: Treba se što prije uhvatiti u koštac s gorućim problemima zdravstva

HUBOL u  priopćenju apelira na Nakića da se što prije zajedno uhvate u koštac s gorućim problemima hrvatskog zdravstvenog sustava, koji je u velikoj krizi i kojeg treba što prije rehabilitirati.

HUBOL-ovci tvrde da do realizacije i priznanja statusa bolničkih liječnika u radu prethodnih zdravstvenih administracija nije bilo razmijevanja niti interesa, te ocjenju da su u posljednje dvije godine "tapkali u mjestu".

"S obzirom da ste član HUBOL-a od samih početaka, nadamo se da ćete zajedno za HUBOL-om i svim ostalim ključnim liječničkim udrugama napraviti prvu pravu reformu zdravstvenog sustava", poručuju Nakiću u priopćenju.

Članovi HUBOL-a stoje novom ministru na raspolaganju za sve aktivnosti za koje misli da bi mogle biti od pomoći i koristi sa ciljem kreiranja održivog zdravstvenog sustava sa zadovoljnim zdravstvenim djelatnicima i pacijentima, stoji u priopćenju HUBOL-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter