Opet smetnje u TV prijemu u zapadnoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska radiotelevizija u srijedu je priopcenjem potvrdila da je na zapadnoj obali Istre posljednjih dana ponovno došlo do smetnji u prijemu televizijskih signala, a uslijed cega je otežan i prijem HRT-ovih kanala.

- Do smetnji, koje su u ovom trenutku izražene u Porecu i Vrsaru, dolazi zbog cinjenice da talijanske televizije neprekidno od prosinca 2010. godine emitiraju na frekvencijama koje su medunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj, navodi se u priopcenju. Ponovna pojava smetnji, navode iz HRT-a, kojih prakticki nije bilo tijekom zime, bila je ocekivana s dolaskom toplijeg vremena. Naime, toplije vrijeme pogoduje rasprostiranju udaljenih talijanskih signala preko mora. Atmosferske promjene, odnosno vrijeme na nekom podrucju utjece na širenje elektromagnetskog vala, cime je prijem talijanskih TV-stanica opet pojacan na podrucju zapadne Istre, te uzrokuje smetnje kod prijema hrvatskih kanala.

- Hrvatska radiotelevizija i dalje je u kontaktu s nadležnim tijelima, Odašiljacima i Vezama (OiV, Hrvatskom agencijom za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM) i državnim institucijama s kojima radi na rješavanju ovog problema. HRT ce od nadležnih institucija zatražiti izvješca o stanju na terenu kako bi se dobio precizan uvid u opseg smetnji, te planirali novi potezi, piše HRT i podsjeca da je ljetos izradila prirucnik za uklanjanje smetnji koji bi u nekim slucajevima mogao pomoci gledateljima da sami uklone smetnje.

Osim toga, kako bi se poboljšala situacija u Istri, OiV je zemaljskoj mreži, na lokacijama Vrsar, Novigrad, Porec, Umag, Plovanija, Rovinj i Buje, postavio nove odašiljace koji rade na 68. kanalu UHF. (K. S. R.)


Podijeli: Facebook Twiter