Opet se smanjuje budžet bolnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HZZO planira novo smanjenje bolnickih proracuna, drugo u ovoj godini. Službeni dopis u pulsku bolnicu nije još stigao, ali najave su neslužbeno culi premda ne znaju o kojem je iznosu rijec, doznajemo od glasnogovornika Gorana Paica. Predsjedniku Upravnog vijeca Opce bolnice Valeriju Drandicu takoder nije poznat iznos smanjenja mjesecnog budžeta. Zbog toga o njemu nisu niti raspravljali na posljednjoj sjednici Upravnog vijeca održanoj u srijedu.

- Ne bismo izdržali dodatno smanjenje prihoda bolnice jer su i postojeci prihodi u odnosu na rashode vec prenapregnuti. Ukoliko bi se mjesecni paušal i dalje smanjivao, bit cemo prisiljeni odustati od nekih usluga, odgovorio je Drandic. "Nakon prvog smanjenja bolnickog proracuna od milijun kuna u svibnju tražili smo od državnog tajnika Dražena Jurkovica da ministarstvo zdravstva preuzme otplatu kredita bolnice ili vrati proracun na prvobitni iznos. Iz razgovora nisam stekao dojam da namjeravaju opet smanjiti limit", iznenaden je on.



Upravo su na posljednjem Upravnom vijecu reducirali troškove bolnice da bi se prilagodili prvom smanjenju limita i završili poslovnu godinu bez vecih teškoca. Rijec je o nizu smanjenja manjih iznosa za niz razlicitih stavki. Na više mjesta malo se "uštipnulo", za potrošni medicinski materijal, živežne namirnice (270 tisuca godišnje), medicinske plinove i drugo.

Godišnji je plan ukupnih prihoda bolnice pocetkom godine bio 276 milijuna kuna, a smanjen je na 265 milijuna. Poslovanje u prvih sedam mjeseci bilo je pozitivno s time da je u srpnju ostvareno 570.000 kuna više od rashoda. Ljetni mjeseci zbog veceg broja usluga prema stranim državljanima donose više prihode. Medutim, bolnica još uvijek ima tzv. povijesna dugovanja prema dobavljacima, starija od godinu dana. Stvoreni su u vrijeme kada je bolnicki proracun bio neprimjeran.

Uvodenjem reforme zdravstva proracun je povecan u travnju 2008. godine, ali se ove godine stalno smanjuje. Ne smije se izostaviti da se povecavaju prihodi od dopunskog osiguranja, ali se na njihov racun stalno smanjuju dotacije HZZO-a. U svibnju je paušal umanjen sa 18,3 na 16,6 milijuna kuna mjesecno. Dobra vijest u bolnici je da uskoro prelaze na novi energent, prirodni zemni plin, koji je dvostruko jeftiniji od lož-ulja koji su dosad koristili. Stoga ce na gorivo trošiti manje nego do sada.


Podijeli: Facebook Twiter