Opet price iz Osimskih sporazuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po tko zna koji put jedan visoki dužnosnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova vraca se na temu talijanske optantske imovine u Hrvatskoj te govori o isplati hrvatskog duga Italiji temeljem Rimskog ugovora iz 1981. godine. Ucinio je to podtajnik u ministarstvu vanjskih poslova Alfredo Mantica koji je nedavno u Zagrebu razgovarao o tome s hrvatskim kolegom, državnim tajnikom Davorom Božinovicem, te s predsjednikom Sabora Lukom Bebicem.

U razgovoru za list Il Piccolo Mantica je rekao da 1.034 talijanska državljanina cekaju rasplet oko presude hrvatskog Ustavnog suda kojim je jednom stranom državljaninu priznato pravo povrata nacionalizirane imovine za vrijeme komunistickog režima. Mantica tvrdi da brojka dosad upucenih molbi talijanskih državljana nece bitno porasti, da se može ocekivati oko petsto novih zahtjeva, a nikako deset ili više tisuca, odnosno nece biti navale kao što je netko spekulirao.

«Ocekujemo od hrvatske strane cin dobre volje, da vlasti postupe sukladno odluci Ustavnog suda. Italija ne namjerava zbog tih problema usporiti put Hrvatske k Europskoj uniji. Do konacnog cilja dijeli nas malo vremena pa je naša želja da se do ulaska Hrvatske u EU nešto konkretno ostvari kada su u pitanju molbe naših državljana», rekao je Mantica.

Na pitanje novinara hoce li Italija zatražiti isplatu duga od 35 milijuna dolara, potvrdio je i podsjetio da je Hrvatska svojevremeno taj iznos predstavila, odnosno predvidjela u godišnjem državnom proracunu, ali dalje od toga nije se išlo.

«Mi i dalje cekamo, godine prolaze i na kraju svega dode ti ponekad želja da postupiš kao Slovenci koji pišu verbalne note, šalju pismene prosvjede Europskoj komisiji, ne zadržavaju se poput nas na usmenim zahtjevima», rekao je Mantica i zakljucio kako Italija nece nikada usporiti put Hrvatske prema EU-u, da ce i dalje podržati taj put, ali je i ponovio da Rim ocekuje neku konkretniju akciju. «Sve se može riješiti radom tehnicke mješovite komisije i može se stici do cilja tijekom 2011. godine», izjavio je Alfredo Mantica.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun komentirao je za Glas Istre objavljen intervju. "Prije svega želimo istaknuti kako se u clanku lista Il Piccolo od 20. listopada pogrešno navodi da je državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Italije senator Alfred Mantica prilikom zadnjeg posjeta Zagrebu razgovarao s državnim tajnikom za politicka pitanja Davorom Božinovicem", navodi Dragun.

"Državni tajnik Mantica, koji je prošlog tjedna boravio u Zagrebu u povodu sudjelovanja na Kongresu Unije pocasnih konzula talijanske republike u svijetu, sastao se 15. listopada s državnim tajnikom za europske integracije Andrejom Plenkovicem. Tijekom sastanka državni tajnici Plenkovic i Mantica razgovarali su o tijeku hrvatskih pregovora s Europskom unijom, stanju u regiji te regionalnoj suradnji u okviru regionalnih inicijativa", kaže glasnogovornik.

"Vezano za otvorena pitanja, a u svjetlu nedavno donesenih odluka Vrhovnog suda, osvrnuli su se i na pitanje naknade talijanskim državljanima za imovinu oduzetu u vrijeme komunisticke vladavine. Plenkovic je tom prilikom izvijestio kako Ministarstvo pravosuda, kao nadležno tijelo za spomenutu problematiku u Hrvatskoj, trenutno razmatra mogucnosti za daljnje postupanje koje ce predložiti Vladi, a koje ce biti na tragu stajališta utvrdenih u spomenutim odlukama Vrhovnog suda. Pritom valja naglasiti da nijedno rješenje nece obuhvatiti slucajeve koji su riješeni vec ranije sklopljenim medunarodnim ugovorima", komentirao je Mario Dragun.

"Hrvatska je spremna Italiji isplatiti preostali dio duga prema Osimskom ugovoru i Rimskom sporazumu kada joj talijanska strana dostavi broj bankovnog racuna. Hrvatska i Italija razvijaju dobrosusjedske i prijateljske odnose koji su, posebice u posljednjih godinu i pol dana, intenzivirani na svim razinama, a i prigodom sastanka državnih tajnika Plenkovica i Mantice potvrdena je potpora Italije Hrvatskoj u završnici pregovora s Europskom unijom", navodi se u odgovoru ministarstva vanjskih poslova u povodu pisanja Il Piccola da bi se zbog tog problema mogli usporiti pristupni pregovori Hrvatske.

Radin: Italija ne postavlja uvjete za EU


I zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru dr. Furio Radin komentirao je pisanje tršcanskog Il Piccola, odnosno izjave podtajnika Alfreda Mantice.

- Najprije moram primijetiti da je naslov clanka u novinama jedno, a sadržaj posve drugo. Podtajnik Mantica jasno je rekao da Italija ne postavlja Hrvatskoj nikakve uvjete oko pristupnih pregovora s EU-om. Štoviše, Italija želi Hrvatsku što prije u Uniji. Ali, jasno je da preuzete obveze Hrvatska treba ispuniti kaže Radin i dodaje: "Mantica je ponovio stvari koje se godinama govore. On je jasno objasnio da se od Hrvatske ocekuje rješenje tih problema, te da u tome može pomoci rad mješovite tehnicke komisije."

- Ponavljam, jasno je da to nije nikakav uvjet za ulazak u EU, te su to jasno rekli i podtajnik Mantica, i drugi talijanski politicari, poput Frattinija. Naprosto, rješavanje tih slucajeva traje godinama i treba završiti taj posao, ponavlja Radin.


Podijeli: Facebook Twiter