Opet plovi batana salvorina

Članovi udruge Batana salvorina (Fotoklub Umag)
Članovi udruge Batana salvorina (Fotoklub Umag)

Originalna savudrijska batana, ili batana salvorina, kako je zovu mještani, karakteristična mala barka ovih krajeva nedavno je porinuta uz prigodnu svečanost održanu na umaškoj rivi. Projekt očuvanja izrade ovih specifičnih plovila pokrenula je ovdašnja udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti "Savudrijska batana - Batana Salvorina" uz podršku umaških gradskih vlasti.

- Batana salvorina specifična je autohtona brodica našega kraja. Prije nekih stotinjak godina prvi puta je u njeno dno u predjelu pramca postavljeno staklo. Time je čini posebnom i možemo reći i jedinstvenom u svijetu u to doba. Tako nam je rekao jedan od zadnjih majstora Mario Kocijančić Nina koji je ove godine proslavio 78 godina. Sjeća se kako je još dok je bio dijete, njegov otac ugrađivao staklo u dno. Uz pomoć Nine, danas se više ne bojimo da će ovaj tradicijski obrt i ova specifična kulturna baština izumrijeti. Mario je uz veliku skromnost i ljubav prema poslu obučio nove mlade stolare Đanija Golčića i Christiana Petreticha, koji su nastavili tradiciju, ispričao nam je predsjednik udruge Davor Rašin.

Kako dodaje, svojim malim dimenzijama od 3,8 do 4,2 metara dužine batana salvorina služila je za noćni ribolov "a fogo" ili "na feral". Samim time što je lagana, batana se čuvala od valova podignuta u zraku na "grue" - na stupovima od akacije, što je još jedna znamenitost koja je postala nezaobilazni motiv lokalnih razglednica, uz onaj savudrijskog svjetionika. Grue se mogu vidjeti danas još jedino o Savudriji, Zambratiji i u Umagu, doznajemo od Rašina.

Porinuću su prisustvovali gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi zamjenici, a svečanost je upotpunila ponuda brodeta i pedoća, koje su donirali članovi udruge. Održana je i mini regata u veslanju, a najboljima su dodijeljene medalje. Uz filmski arhiv koji je prikazan na panou građani su mogli pogledati fotografije iz pedesetih godina prošloga stoljeća i film o izradi batane u radionici barba Marija - Nine, a građani su imali prilike zaploviti na batani i razgledati dno uz svjetlo ferala.

- U budućnosti želimo nastaviti s daljim izradama batana na javnoj površini gdje bi posjetitelji mogli pratiti način izrade, a i ponuditi vožnju gostima u batanama u noćnim satima. Na taj način i sam bi grad dobio novi ugođaj, onaj grada ribara. Ovaj projekt nije samo projekt izrade brodica, nego i druženja, stvaranja zajednice svih žitelja Umaštine, očuvanje mora i doprinosa u očuvanju kulturnih vrijednosti ova našeg kraja, zaključuje Rašin. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter