Opet otvoren stari ulaz u bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je pola godine bio zakljucan jer se renovirao za potrebe glavnog ulaza u buduci studentski kampus, u ponedjeljak je svecanim otkrivanjem biste biskupu Jurju Dobrili, po kojem sveucilište u Puli nosi ime, glavni pješacki ulaz u staru bolnicu postao dostupan svim gradanima.

Poprsje hrvatskog svecenika i preporoditelja djelo je akademskog kipara Tomislava Kršnjavija, a njegovu je izradu i postavljanje financirala družba Braca hrvatskog zmaja. Ceremonija postavljanja biste nije mogla proci nezapaženo jer su "zmajevce", koji su stigli iz raznih županija, pratili njihovi stražari u specificnim crveno-crnim odorama i naoružani sabljama.

- Jedna od temeljnih zadaca družbe je ocuvanje i razvitak svih hrvatskih vrijednosti, a iznad svega kulturnog identiteta, kazao je glavni predstavnik za Istru, saborski zastupnik HDZ-a Nevio Šetic, zmaj od Istre, napomenuvši da Družba djeluje s nekoliko prekida od 1905. godine, a trenutno broji 300 redovnih clanova.

"Zmajevci" su diljem Hrvatske postavili brojne spomen-ploce i podigli mnoge spomenike te se trenutno zalažu za vracanje Dobrilinih posmrtnih ostataka u Istru.

Iako je bista postavljena, kao i naziv kampusa Sveucilišta Jurja Dobrile, još uvijek pulski studenti dom i menzu mogu samo sanjati.

Rektor Robert Matijašic napomenuo je da upravo slijedi raspisivanje natjecaja za pocetak gradnje ovih osnovni studentskih sadržaja. Zasad se u buduci kampus uselio samo rektorat, a za adaptaciju njegove zgrade utrošeno je oko pola milijuna kuna. Sredstva je najvecim dijelom dao Studentski centar koji je, takoder, uz dio donacija, financirao i radove na glavnom ulazu s oko sto tisuca kuna.

- Povezali smo postavljanje biste s cinom otvaranja uredenog ulaza za javnost. Ovom simbolicnom gestom ovaj dio grada postat ce življi jer ga stavljamo ponovno na raspolaganje gradanima, a to su, osim pacijenata i posjetitelja bolnice, ucenici Medicinske škole, nastavnici sveucilišta i studenti, kazao je Matijašic.

Donedavno se do bolnice moglo samo kolnim putem pa su ucenici preskakali zidine da bi došli do svoje škole, sve dok sveucilište nije otvorilo sporedan ulaz za pješake pored tvrdave na brdu Sveti Mihovil. Otvaranje starog ulaza zasigurno ce mnogima dobro doci, ali vrata nece biti otvorena cijelog dana, vec od 7 do 17 sati, a cuvat ce ih zaštitari.

Na upit tko ce snositi troškove ove usluge osiguranja, rektor je kazao da ce ju financirati zajedno sveucilište, bolnica i Medicinska škola, ali kojim iznosima još ne zna.


Podijeli: Facebook Twiter