Opet oslobodena za 2 pokušaja ubojstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepravomocnom presudom pulskog Županijskog suda u ponovljenom sudenju za dva pokušaja ubojstva u prekoracenju nužne obrane iz ožujka 2002. Galina Grgic (64) u srijedu je oslobodena optužbe. Odlucilo je to sudsko vijece kojim je predsjedala sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžic.

Podsjetimo, Grgic je bila optužena da je 27. ožujka 2002. u stanu u Istarskoj ulici u Puli na broju 10 (preko puta zgrade Fine, op.a.) nožem teško ozlijedila šogoricu Anicu Grgic (64), a lakše njezina sina i svog necaka Andreja. Galina je najprije bila optužena za dva pokušaja ubojstva, za što je 2004. osudena na devet godina zatvora. No Vrhovni je sud sudenje vratio na pocetak pa je 2006., s izmijenjenom optužnicom za dva pokušaja ubojstva u prekoracenju nužne obrane, oslobodena optužbe.

No i tu je presudu Vrhovni sud srušio, da bi se Galina, opet, po treci put protekli ponedjeljak, našla na optuženickoj klupi. Kao i na zadnjem sudenju i ovaj ju je put sudsko vijece oslobodilo optužbe.

- Sudsko je vijece procijenilo da ono što je ucinila Galina Grgic ne predstavlja kazneno djelo jer je to ucinila u nužnoj obrani. Andrej, koji je za razliku od nje fizicki daleko jaci, snažniji i korpulentniji, udarao ju je nogom u predio trbuha gdje se nalaze vitalni organi. Ona se njemu uzmicala dok nije došla do jednog kraja sobe na kojem je bila staklena vitrina. Bilo ju je strah da ce se na tu vitrinu rasjeci dok ju on udara, pa je dohvatila nož. U tom trenutku nije imala puno vremena da procjenjuje situaciju jer je napad bio ozbiljan, snažan i agresivan.

Optužena je u vrijeme pocinjenja djela bila smanjeno ubrojiva. Bila je ozbiljno ugrožena i imala je pravo na obranu. Upozoravala je svog napadaca da ima nož, no on nije prestajao s napadom, rekla je ukratko predsjednica sudskog vijeca Dolenec Kujundžic i usmeno obrazložila razloge presude.

Troškovi sudskog postupka pali su na teret države, a sutkinja Dolenec Kujundžic je Andreja Grgica uputila na parnicu radi naknade štete. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter