Opet ništa od Francetića u Otočcu

Norijada u Puli (M. ANGELINI)
Norijada u Puli (M. ANGELINI)

Udruga HAZUD niti u drugom najavljenom pokušaju nije danas postavila spomen ploču Juri Francetiću, na njegovoj rodnoj kući u Otočcu.

Pristaše lika i djela ustaškog zapovjednika opet su se danas okupili u Lici, a razlog zbog kojeg nisu ispunili najavljeno zvuči prilično - bizarno.

- Nismo htjeli raditi ništa na silu. Prije dva dana smo od ministra unutarnjih poslova tražili da nam vrati oduzete ploče. A kako to nije učinjeno, nismo danas ništa postavljali. No naše se akcije nastavljaju, rekao je glasnogovornik HAZUD-a Ivan Biondić, koji je još ranije za naš list najavio kako imaju i nove planove.

- Mi igramo bijelim figurama i stoga smo u prednosti u odnosu na naše, uvjetno rečeno, protivnike koji imaju crne figure, ali svejedno im ne želim otkriti što točno namjeravamo napraviti. Imamo mi i treću, četvrtu verziju ploče – rekao nam je Biondić u najavi neuspjelog događaja, a danas dodatno pojasnio neke buduće poteze.

U rodnoj Francetićevoj kući, naime, već se jedna prostorija uređuje u memorijalnu sobu, a namjeravaju ići i korak dalje.

- Otvorili smo žiro račun i namjera je kupiti cijelu kuću koju bi onda pretvorili u muzej Jure Francetića, rekao je Biondić i najavio novo okupljanje za 6. rujna, na 85. obljetnicu takozvanog Velebitskog ustanka 1932. godine.

- Tada ćemo u dvorištu Francetićeve kuće posaditi bor i hrast i ponovo ćemo pokušati postaviti ploču na kuću, dodao je. (Dražen Ciglenečki, P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter