Opet nasilje u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon preporucio je u cetvrtak Vijecu sigurnosti da u Siriju pošalje misiju od 300 promatraca koji bi nadgledali prekid vatre tijekom pocetnog razdoblja od tri mjeseca, dok je u srijedu ponovno prekršeno primirje sukobima u kojima je živote izgubilo 14 ljudi.

U pismu Vijecu sigurnosti Ban je ocijenio da postoje "izgledi za uspjeh" u Siriji, iako je prekid neprijateljstava jasno nepotpun.

Americka državna tajnica Hillary Clinton je izrazila zabrinutost nastavkom nasilja i rekla da ce biti poduzete nove mjere ako predsjednik Bašar al-Asad uništi posljednje izglede za primjenu plana medunarodnog izaslanika Kofija Annana.

Šest dana nakon uvodenja prekida vatre, diplomati UN-a su ocijenili da nisu ispunjeni uvjeti rada promatraca, nakon što je ministarstvo vanjskih poslova Sirije utvrdilo da su se vlasti i promatraci složili u pogledu 90 posto tocaka protokola te misije.

Rezolucija koju je u subotu usvojilo Vijece sigurnosti UN-a zahtijeva da režim dopusti kretanje promatraca i da se ne uplice u njihove komunikacije.

I prekid neprijateljstava je jedan od preduvjeta, ali Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) istice da se ono ne poštuje i da je u srijedu 14 ljudi poginulo. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter