Opet mogući orkanski udari bure

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon "orkanskog" ponedjeljka, jutros je bura u Istri bitno oslabjela, mada je meteorološki portal Istramet na Plominu i dalje bilježio udare od 97, a na rtu Kamenjak od 109 kilometara na sat! Na pulskom aerodromu ujutro je bura puhala brzinom od 43 kilometra na sat. Tijekom dana vjetar je diljem Istre dodatno oslabio.

Maksimalne brzine vjetra u Istri do ponedjeljka navečer zabilježile su postaje toga meteorološkog portala na Vojaku (Učka) - 175 km/h, na Raspadalici - 159 km/h, u Roču - 136 km/h te na Kamenjaku - 134 km/h.

Na stranici Meteoalarma Istra i Kvarner danas su bili označeni narančastom bojom, za razliku od prethodnog dana kada su se crvenjeli, što će reći da je opasnost spuštena za jedan stupanj. Ipak, i s takvim upozorenjem treba biti na oprezu - ono podrazumijeva jaku i olujnu buru, mjestimice s orkanskim udarima, srednje brzine vjetra od 40 km/h i s najjačim udarima do 95 km/h.

Unatoč slabljenju bure, novi orkanski udari mogu se očekivati već sutra, pred kraj dana i u noći. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, na Jadranu će sutra ujutro biti većinom slaba i umjerena bura, zatim će jačati, pa se navečer i u noći na sjevernom i srednjem Jadranu očekuju olujni, podno Velebita mjestimice i orkanski udari. Do petka će na moru i dalje biti razmjerno vjetrovito uz većinom umjerenu buru s jakim udarima. Najviše sunca DHMZ očekuje u četvrtak. Istramet za sutra u Tršćanskom zaljevu i na jugu Istre očekuje povremeno jaku buru, a u četvrtak će puhati slaba, još ujutro na jugu Istre umjerena bura.

Zanimljivo je da je današnje jutro Pula dočekala s nižom temperaturom od Pazina - na jugu Istre u 7 je sati DHMZ mjerio 12 stupnjeva Celzija, dok je u središtu Poluotoka bilo 13 stupnjeva. I vrijednosti objavljene na Istrametu odgovaraju tim službenim podacima, tek su za koju decimalu niže. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter