Opet kasni placa u Istarskim domovima zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Place za oko 520 zaposlenih u Istarskim domovima zdravlja kasne vec pet dana. Nisu isplacene niti jucer premda se ocekivala uplata iz HZZO-a. Ovo je vec cetvrti mjesec za redom da djelatnici ne dobivaju placu 15. u mjesecu kako stoji u kolektivnom ugovoru nego u zakašnjenju i do osam dana.
Djelatnici domova zdravlja ogorceni su i u cudu kako to da su neki domovi zdravlja u Hrvatskoj isplatili placu, a svi su na istim "jaslama". Nema opravdanog razloga za tim, posebice stoga što se za ovaj mjesec ocekuje placa umanjena za šest posto.
Prema informacijama koje smo dobili od sindikalnog povjerenika Istarskih domova zdravlja, ?ema Šehica razlog je jednostavan novac iz HZZO-a nije stigao. Kao što se jucer ujutro i sam uvjerio kod šefice racunovodstva uplaceno je samo dio, oko polovice od potrebnih preko pet milijuna kuna za sve zaposlene. Uplata se ocekivala jucer, ali nije stizala do 12 sati. Svatko tko sumnja u to može se sa mnom doci uvjeriti u racunovodstvo, porucuje Šehic.
Dodaje takoder da je cuo kako se drugi domovi zdravlja snalaze na razlicite nacine. Varaždincima je novac posudila županija da bi premostili ovih nekoliko dana kašnjenja. Neki domovi zdravlja podigli su kredit kako bi na vrijeme isplatili place svojim djelatnicima.
Ukoliko se produžava kašnjenje uplata iz mjeseca u mjesec, hoce li nas to na kraju godine dovesti u situaciju da ne dobijemo 12. placu, strahuje Šehic.
Pulska je Opca bolnica placu dobila u ponedjeljak, a u šali dodaju vec smo zaboravili na nju jer je potrošena. Pravilo isplate iz državne riznice svakog se mjeseca provodi prema istom kljucu. Prvo se isplacuju place zaposlenicima državnih službi, nakon toga javnih. Kada zdravstvo dode na red placu prvo dobivaju klinicki bolnicki centri, zatim klinicki centri, opce bolnice, pa domovi zdravlja i na kraju zavodi. Razlika u isplati je jedan i više dana.


Podijeli: Facebook Twiter