Opet istjecao plin u Lupoglavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na željeznickom kolodvoru u Lupoglavu u ponedjeljak rano ujutro ponovo je došlo do istjecanja ukapljenog naftnog plina propan butana iz vagona-cisterne.

Na intervenciju su stigli vatrogasci JVP-a Pazin koji su utvrdili da vrlo zapaljivi plin pušta iz ventila na dva vagona te uspješno uklonili kvar na jednom ventilu, a uz pomoc djelatnika tvrtke Proplin (clan grupe Ina) i na drugom, saznajemo od njihovog zapovjednika Serda Šilica.

Tijekom sanacije kvara mjerena je koncentracija eksplozivne smjese te je utvrdeno da ne prijeti opasnost od eksplozije. Inspektorica zaštite okoliša koja je obišla mjesto dogadaja utvrdila je da nije onecišcen okoliš.

Buduci da se problem s ispuštanjem plina na toj lokaciji vec nekoliko puta u posljednju godinu-dvije ponavlja, upitali smo glasnogovornicu Ministarstva zaštite okoliša je li i što inspektorat zaštite okoliša poduzeo u vezi s uklanjanjem ovog problema.

Odgovorila nam je da nadzor nad tehnickom ispravnošcu prometala nije u nadležnosti te, vec prometne inspekcije, kojoj smo stoga proslijedili upite o ucestalim incidentima i pravnoj osnovi za odlaganje cisterni-vagona s opasnim tvarima na željeznickim postajama u naseljima.

Lupoglavski nacelnik još je lani zatražio od Uprave Hrvatskih željeznica da na drukciji nacin organizira željeznicki promet, odnosno da im željeznicka postaja u Lupoglavu ne služi za parkiranje vagona-cisterne s opasnim plinom. Kaže da ce ponovo pisano negodovati.


Podijeli: Facebook Twiter