Opet hakirana Josipoviceva stranica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Internetska stranica Ureda predsjednika danas prije podne ponovno je napadnuta i nedostupna.

Napad su vjerojatno izveli pripadnici hakerske skupine Anonymous, koji su i najavili da ce danas srušiti stranice, uoci današnjeg prosvjeda protiv sporazuma ACTA koji regulira pitanje zaštite prava intelektualnog vlasništva, u javnosti oznacenog kontroverznim.

Na svojem Facebook profilu predsjednik Republike Ivo Josipovic jucer je istaknuo da je potrebno štititi intelektualno vlasništvo i onemoguciti piratstvo te da internet mora ostati slobodna platforma za komunikacije.

- Intelektualno vlasništvo potrebno je štititi da bi znanstvenicima, umjetnicima, izumiteljima i drugim kreativcima osigurali egzistenciju i prostor za rad.

Internet mora ostati slobodna platforma za komunikaciju, daljnji razvoj kreativnosti, ekonomije, društva, demokracije i razmjenu mišljenja. Piratstvo, a osobito ono u komercijalne svrhe, potrebno je onemoguciti. Tako štitimo kreativnost i poticemo razvoj gospodarstva, piše Josipovic.

Prosvjed protiv medunarodnog Sporazuma o zaštiti autorskih prava (ACTA) planirani su za danas širom Europe, a održat ce se u Zagrebu i, prema najavama, u još nekoliko gradova u Hrvatskoj. Aktivisti protiv tog sporazuma strahuju da bi on mogao ugroziti slobodu na internetu.

ACTA-u su 1. listopada 2011. potpisale Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Sjedinjene Države. U sijecnju 2012. pridružila im se Europska unija i njezine 22 clanice, a neke su odgodile potpisivanje. U Hrvatskoj je vlada najavila javnu raspravu o tom sporazumu.


Podijeli: Facebook Twiter