Opet gužve u Puli, zbog kiše i - asfaltiranja (!)


Nekoliko dana kišovitog ili "samo" oblačnog vremena u Puli znači da je središte grada, a i veliku većinu prometnica bolje izbjegavati. Dok je nedjelja, dan kada su turisti pohrlili u Pulu, za građane prošla "lišo" jer nisu trebali na posao, zadnja dva dana gužve u prometu bile su neizbježne. I dok se oblaci i kiša ne mogu spriječiti, neke aktivnosti definitivno su danas bile potpuni promašaj.

Kaže se da pametni uče na tuđim greškama. No, neki ne uče ni na svojima, rekli bismo mi. Tako je upravo danas ujutro, za oblačnog vremena - kada se znalo da slijedi najezda turista u sam centar najvećeg grada na Poluotoku - u gornjem dijelu Laginjine ulice između kazališta i Doma hrvatskih branitelja, počelo je saniranje neasfaltirane rupe koja je ostala nakon prespajanja glavnog kanalizacijskog kanala Pragrande na rekonstruiran kanal odvodnje u Anticovoj ulici. Zbog toga je ta dionica Laginjine, između INK i Doma hrvatskih branitelja, bila zatvorena za promet.

Uistinu nelogično kada se znalo što čeka središte grada za oblačnog vremena u turističkoj sezoni.

Stoga su sva vozila koja su pristizala s bulevara i rive morala produžiti vožnju Dobrilinom te za Giardine skrenuti u Švalbinu (kod Alkara), gdje su se spajala s kolonom koja je pristizala s tržnice, ili pak nastaviti vožnju prema Trgu Republike, gdje se brzo stvorio čep.

Da apsurd bude veći, unatoč radovima kod kazališta i zatvorenoj cesti, nije isključen semafor, pa su sva vozila na raskrižju kod kazališta bespotrebno čekala zeleno svjetlo, iako raskrižjem nitko nije prolazio.

No, ni to nije bilo sve! Istovremeno s ovim kaosom odvijali su se i radovi duž Flaciusove ulice, gdje se asfaltirao nogostup. To je donekle usporilo promet, iako kolona nije posve začepila rivu. Dijelom su za gužve krivi i turisti, koji su uzaludno pokušavali stići do parkirališta u Parku grada Graza i na Forumu, jer nisu znali da niti ta, kao ni druga veća parkirališta poput Karoline, nisu imala slobodnih mjesta još od prije podneva.

Iz smjera novog kružnog toka u Šijani, pak, zastoji su se događali u smjeru Kauflanda, dakle i opet na putu za centar grada, a mnoštvo vozila u grad je pristizalo iz smjera mosta kod mlina Tršćanskom ulicom. Stoga je oko podneva policija počela regulirati promet na kružnom toku na Punti, u jednom trenutku zapriječivši nastavak vožnje prema rivi i usmjeravajući vozila u Splitsku ulicu. Začepljenje tog dijela ulice, sve do semafora na rivi, uobičajena je slika za lošeg vremena jer turisti žele parkirati što bliže Areni. Kada se tim vozilima nadodaju ona koja pristižu s Partizanskog puta, jasno je da je gužva bila neizbježna.

Pulski promet, "pojačan" teškom mehanizacijom i asfaltiranjem, još je jednom pokazao svu svoju problematiku kada se turistička sezona i kišni dan spoje u jedno. (piše G. ROJNIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter