Opet će se istraživati smrtonosni soj ptičje gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici širom svijeta objavili su kraj moratorija na istraživanja smrtonosnog soja ptičje gripe koji se može prenositi među sisavcima i koji je prije godinu dana pokrenuo lavinu prosvjeda zbog njegova potencijala kao biološkog oružja.

Objavljujući odluku da nastave ta "rizična ali nužna istraživanja" mutiranog soja virusa H5N1 ptičje gripe znanstvenici su poručili da će se taj posao obavljati na najsigurnijim lokacijama u zemljama koje su se suglasile.

To će omogućiti nastavak istraživanja u zemljama poput Nizozemske ali za sada ne i u SAD-u ili institutima koje financiraju Amerikanci.

Znanstvena zajednica dobrovoljno je prekinula istraživanja o prijenosu mutiranog soja H5N1 virusa prije godinu dana zbog strahovanja da bi se saznanja o tako opasnom virusu mogla iskoristi za bioterorizam. Sva istraživanja zaustavljena su u siječnju prošle godine nakon što je u dva laboratorija u SAD-u i Nizozemskoj stvorena mutacija virusa koja se može prenositi s jednog sisavca na drugi što teoretski znači i mogućnost prenošenja s čovjeka na čovjeka.

Znanstvenici su poručili u zajedničkom pismu objavljenom u časopisu Nature and Science kako su svjesni tih strahova, da rade na tome da ih umire ali da je sada vrijeme da se ide dalje.

Istraživanja su ključna za dublje razumijevanje toga soja za kojeg mnogi vjeruju da bi mogao izazvati smrtonosnu pandemiju među ljudima.

"Znamo da ovo istraživanje kao i svaki rad s infektivnim agensima nije bez rizika", napisali su znanstvenici. "No, zbog toga što u prirodi postoji rizik da se pojavi virus H5N1, sposoban za transmisiju među sisavcima, koristi od toga istraživanja premašuju rizike".

Pismo je potpisalo 40 znanstvenika iz niza zemlja od SAD, Kine i Japana do Britanije, Nizozemske i Njemačke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter