Opet bi moglo sniježiti na sjeveru Istre

Ilustracija (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ilustracija (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Postoji nekoliko meteoroloških podataka ili događaja koji jasno pokazuju da smo ušli u zimu. To je prije svega prvi snijeg na planinskim vrhovima sjeverne Istre. Drugi jasan pokazatelj su temperature zraka, odnosno prvi dani u kojima dnevna temperatura na čitavom poluotoku ostaje ispod deset.

Ta dva fenomena redovito prati i treći koji nije na čitavom Poluotoku toliko uočljiv, a odnosi se na prvu jaču buru koja osjećaj hladnoće dodatno pojačava. Sve tri stvari dogodile su se upravo zadnjeg dana studenog i na taj način, jasnije nego ikad prije, označili početak ovogodišnje zime.

Mjesec studeni je s ukupnim količinama oborina između 200 i 400 litara po metru četvornom bio jedan od najkišovitijih mjeseci uopće, ali značajan podatak je i taj da je ovogodišnji studeni bio najtopliji u dugom nizu godina praćenja i mjerenja temperatura zraka u Istri. Bio je za punih pet stupnjeva topliji od onoga koji zabilježen već davne 1993. godine, koji je ujedno bio najhladniji od polovice prošlog stoljeća.

Kratkoročne prognoze vremena pokazuju da će se hladno i promjenjivo vrijeme nastaviti i u idućih desetak dana. Oborine će nakratko prestati pri čemu će dnevne temperature malo porasti dok će one noćne i dalje biti u padu. Novo jače zahlađenje, snijeg i bura očekuju se početkom idućeg tjedna, pri čemu se snijeg može spustiti i u niža područja sjeverne i središnje Istre. (M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter