Operne arije oduševile pazinsku publiku

S koncerta opernih arija u Pazinu (Igor DRAŽIĆ)
S koncerta opernih arija u Pazinu (Igor DRAŽIĆ)

Doista spektakularan, i popraćen ovacijama oduševljene publike koja je skoro do kraja ispunila veliku dvoranu pazinskog Spomen doma, bio je nedjeljni "Koncert opernih scena". Ovim je pazinskim koncertom Muzička akademija u Puli otvorila ovogodišnju akademsku koncertnu sezonu, koja će se nastaviti sa šezdesetak koncerata u Puli i drugim gradovima Istre, te s dvije turneje po susjednim zemljama.

Virtuozne izvedbe

U najavi koncerta bilo je rečeno da je kuriozitet ovog pazinskog programa dirigentski debi proslavljene umjetnice Dunje Vejzović, inače voditeljice studija solo-pjevanja na pulskoj Akademiji. Na sceni velike dvorane Spomen doma, pod svjetlima reflektora i pred otvorenim osjetilima brojne publike, ravnanje izvedbama Hrvatskog komornog orkestra te solistima pjevačima, a to su bili profesori i studenti Muzičkih akademija u Puli i Zagrebu, doimalo se međutim vrlo profesionalno, kao da ova postava zajedno nastupa već godinama, a žar dirigiranja kroz odgovore u virtuoznim izvedbama kako glazbenika tako i pjevača poput energetskih valova prenosio se na publiku: duljina aplauza kod svake je izvedbe prizivala izvođače da izađu na ponovni naklon.

Operne arije i dueti

Predstavljeni glazbeni repertoar sastojao se od opernih arija i dueta iz djela Mozarta, Haendela, Verdija, Donizettija. Rossinija, Leoncavalla, Straussa, Smetane, Thomasa i Bizeta, te od instrumentalnih uvertira odnosno preludija iz poznatih opera poput Figarovog pira, Traviate i Seviljskog brijača. Kako su odabrane izvedbe u pravilu skladateljski i izvođački vrhunci djela iz kojih su izvađene, noseći melodije i harmonije prema kojima se čitavo to djelo prepoznaje, i u instrumentalnom i u vokalnom dijelu izvedbi ponuđen je glazbeni sadržaj koji je publika kroz svoje tople i oduševljene reakcije prepoznala kao atraktivan i bravurozan. No, treba biti svjestan da su i za svirače i za pjevače to ujedno vrlo teške izvedbe, s velikim tonskim rasponima i s mnoštvom glazbenih ukrasa, za čije su savršeno izvođenje potrebne godine upornog vježbanja i rada. To je razlog zbog kojih ovaj pazinski koncert opravdano možemo nazvati vrhunskim glazbenim doživljajem, ponajviše zaslugom vrsnih pjevača koji su na njemu nastupili, a to su Ivana Duvnjak, Maria Kuhar Šoša, Sofia Cingula, Lidija Horvat Dunjko, Ena Lešić, Matej Petrić, Viktorija Đurek, Lovro Matošević, Antonija Puček, Tomislav Božičević i Karolina Matijašec. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter