Operatori nezakonito gule potrošace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Telekom, udruga za promicanje prava korisnika elektronickih komunikacijskih usluga, poslala je zahtjev Hrvatskoj agenciji za poštu i elektronicke komunikacije, kojim od nje traži ispravljanje nezakonitih odredbi opcih uvjeta operatora, štetnih po potrošace.

Kako istice predsjednik udruge i sudski vještak za telekomunikacije ?uro Lubura, opci uvjeti operatorima omogucuju nepošteno i nesrazmjerno ugovaranje odredbi o raskidu pretplatnickog odnosa na štetu korisnika.

"Naime, gotovo svi operatori prilikom produljenja postojecih, ili sklapanja novih ugovora, nude korisnicima odredene pogodnosti poput, primjerice, umanjene cijene mobilnog telefona, umanjenja odredenih naknada ili slicno. U zamjenu, traže od korisnika potpisivanje ugovora do dvije godine, pri cemu se korisnik obvezuje koristiti odredeni tarifni paket za cijelo vrijeme trajanja ugovora.

Problem nastaje kad korisnik iz bilo kojeg razloga želi prije isteka roka ugovor raskinuti jer je tada, prema odredbama opcih uvjeta operatora, dužan odjednom platiti sve preostale mjesecne naknade do isteka ugovorenog razdoblja", isticu u udruzi Telekom koja drži potpuno neprihvatljivim, i po više osnova nezakonitim, da operatori prilikom ugovaranja korisniku ustupe višekratno manju vrijednost od one koju kao naknadu traže u slucaju prijevremenog raskida ugovora.

Primjerice, cesti su slucajevi u kojima operatori smanje cijenu pojedinog mobilnog telefona za nekoliko stotina kuna u zamjenu za produljenje ugovora na dvije godine, a kad korisnik želi raskinuti ugovor, dužan je operatoru platiti više tisuca kuna naknada do kraja ugovorenog razdoblja.

Odredbe Zakona o elektronickim komunikacijama omogucuju Hrvatskoj agenciji za poštu i elektronicke komunikacije, isticu u udruzi, da svojom odlukom izmijene, dopune ili ukinu pojedine odredbe opcih uvjeta, koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošaca.

Prije dva mjeseca ova je udruga Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture poslala zahtjev za izmjenom spornih odredbi clanka Zakona o elektronickim komunikacijama koji operatorima otvara vrata za nepošten odnos prema potrošacima. Iz Ministarstva je udruzi odgovoreno da rade na izmjenama tog zakona, te da da posao planiraju dovršiti do polovice iduce godine.


Podijeli: Facebook Twiter