Operateri moraju placati upotrebu javne infrastrukture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic rekao je danas da ocekuje da ce telekom operateri T-Com i VIPnet, kao i drugi koji koriste javnu infrastrukturu, sudjelovati u troškovima.

"Nisam znao da telekom operateri T-Com i VIPnet vec 15 godina ne placaju korištenje releja Ministarstvu obrane, a nema niti jednog razloga da svatko tko koristi javnu strukturu ne sudjeluje u troškovima i ne placa naknadu. Ocekujem da ce se odnosi urediti te da ce, ne samo te dvije kompanije, jer ima i drugih koji koriste javnu infrastrukturu, sudjelovati u troškovima. To je pravedno, zakonito i moralno", rekao je Josipovic u svom uredu, nakon tradicionalne kave s gradanima, odgovarajuci na novinarski upit je li znao da T-Com i VIPnet nisu placali korištenje releja Ministarstvu obrane.

Ministar obrane Ante Kotromanovic u petak je u razgovoru za radio "Soundset", govoreci o stanju koje je zatekao po dolasku u Ministarstvo obrane, posebno se osvrnuo na nepovoljne ugovore koje ministarstvo ima s T-Comom i VIPnetom. Optužio ih je da su 15 godina koristile releje Ministarstva obrane, a nisu platile ni kune za uslugu koja je, prema njegovim procjenama, MORH-u trebala donijeti preko 15 milijuna kuna.

Upitan kako komentira vladinu odluku po kojoj ministri mogu zapošljavati najbliže suradnike bez javnog natjecaja, Josipovic je rekao da se radi o novom konceptu po kojemu ce ubuduce oni koji dobiju izbore jedan dio tima dovoditi sa sobom, ali ce nakon što im istekne mandat svi ti ljudi otici. "Ideja je zanimljiva i mogla bi podici kvalitetu rada u državnoj upravi", smatra predsjednik Josipovic.

Josipovic je potvrdno odgovorio na novinarski upit hoce li njegov sutrašnji posjet Azerbejdžanu pomoci hrvatskom gospodarstvu. "Upravo zato i idemo tamo, jer Azerbejdžan ima velike gospodarske potencijale. Uspjeh ce ovisiti o onome što hrvatsko gospodarstvo ponudi, a politika je tu da otvara vrata", istaknuo je predsjednik Josipovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter