Operacijska sala postala ucionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša operacijska dvorana, gipsaona i bolnicke sobe ovoga su ljeta adaptirani u ucionice, kabinete za prakticnu nastavu, zbornicu i ostale prostorije potrebne Medicinskoj školi u Puli, koja od ove školske godine djeluje u jednom od bivših odjela opce bolnice. Donedavno napuštena zgrada nekadašnje kirurgije sada odzvanja žamorom 200 ucenika i njihovih 37 nastavnika.

Otvaramo jednu od prostorija, a naš fotograf prisjeca se kako je upravo ovdje ležao nakon operacije. Umjesto kreveta s bolesnicima, docekuju nas znatiželjna lica mladica i djevojaka.

Razlog preseljenja ove srednjoškolske ustanove, jedine u Istri koja obrazuje za medicinske sestre i tehnicare, izgradnja je potpuno nove školske zgrade na prostoru stare, koja se mora iz temelja srušiti. Iako je zgotovljena dokumentacija za pocetak gradnje, ukljucujuci glavni projekt i lokacijsku dozvolu, još nije pocela izgradnja nove škole u Rižanskoj ulici koja ce imati 3.700 kvadrata korisnog prostora.



Rokovi o najmu bolnickog prostora mogli bi utjecati na završetak nove škole. Naime, ugovor o korištenju bivšeg bolnickog prostora Istarska županija, kao osnivac srednjih škola, potpisala je sve do 2021. godine! Time ispada da bi nova školska zgrada mogla ugledati svjetlo dana tek za citavo desetljece.

- Nadamo se da nece trebati toliko vremena da se nova škola izgradi. Prostori nekadašnje kirurgije lijepo su adaptirani, ali oni su samo privremeni te zasigurno nisu idealni. No, u odnosu na prije, kada smo djelovali na nekoliko lokacija, situacija je mnogo bolja, ali još uvijek nam nedostaje prostora, kazala je ravnateljica Gordana Coso. (Maša JERIN, snimio Slaven RADOLOVIC)

Interes za fizioterapeute

Prema istraživanju koje je Medicinska škola provela prošle godine u osmim razredima osnovnih škola u Istri, ucenici su iskazali najveci interes za smjer fizioterapeuta, farmaceutskog tehnicara i laboranta, a tek je na cetvrtom mjestu program koji se zasad jedini nudi u Medicinskoj školi - za medicinsku sestru, odnosno tehnicara.
Posljednji put je razred farmaceuta popunjen prije cetiri godine, i to nakon 25 godina stanke. Zbog velikog interesa osmaša, škola je ponovno zatražila suglasnost Ministarstva da sljedece školske godine pokrenu ovaj smjer, ali odobrenje još cekaju.


OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter