"Operacija Soči": Olimpijce štiti 100 tisuća ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovaj tjedan je za ruske sigurnosne službe započela "Operacija Soči", vjerojatno najveća mirnodopska sigurnosna akcija nakon kraja Hladnog rata. Gotovo 100 tisuća pripadnika raznih sigurnosnih službi i vojske, a sve pod nadzorom FSB-a, nasljednika KGB-a, nastojat će sportašima i posjetiteljima Olimpijskih i Paraolimpijskih igara osigurati miran boravak u Sočiju.

Prijetnje islamskih ekstremista, uznapredovale kako se Igre bliže, u Moskvi su shvaćene ozbiljno. Zato je sigurnosna operacija započela 7. siječnja, mjesec dana prije službenog otvorenja Zimskih olimpijskih igara, s tim da pojedine specijalne jedinice već neko vrijeme u Sočiju i okolici ovog crnomorskog grada već duže vrijeme obavljaju pripreme za prijem sportaša i gledatelja.

Operacija nije jednostavna. Soči ima oko 400 tisuća stanovnika, smješten je na obali i vrlo je izdužen, tako da je, zajedno s predgrađima, dugačak više od 100 kilometara. A dio Olimpijskog sela s borilištima udaljen je od grada 71 kilometar i put do njega vodi novom moderniziranom prugom.

Vojska i policija pod nadzorom će držati taj čitav prostor, a u njemu se neće moći kretati nitko bez posebnog dopuštenja. Dapače, na pojedinim mjestima, recimo uz samu željezničku prugu koja vodi od središta Sočija do Olimpijskog sela, nitko osim vojske neće moći pristupiti.

Ruske snage sigurnosti postavit će se gotovo kao okupacijska sila, s velikim ovlastima. Budući da je gruzijska granica, s nikad mirnim dijelovima Abhazije i Osetije, zapravo jako blizu, Rusi namjeravaju izmjestiti i velik broj vojnika na taj dio. To će pokrivati 58. Armijska grupa.

I dok će operativno-obavještajno vodstvo na terenu imati FSB, nasljednik nekadašnjeg KGB-a, odakle je u politiku ušao i Vladimir Putin, udarna snaga na terenu bit će Direktorat "A" FSB-ovog Centra za specijalna djelovanja. Ili, kako se popularnije ta jedinica zove - Alfa grupa, poznata po tome što je vodila udar na teroriste koji su zatočili više od 900 talaca u moskovskom kazalištu 2002. godine. Na kraju je ta operacija ispala relativni fijasko, zbog 133 mrtva taoca, ali odgovornost za smrti nije bila na ovoj borbenoj jedinici već na očajno organiziranoj medicinskoj infrastrukturi izvan kazališta.

Da takve greške više nisu moguće, zapadnim medijima kazao je i Aleksandar Mihailov, i onda i danas zapovjednik Alfa grupe.

- Mogli smo to odraditi herojski, a na kraju smo pred čitavim svijetom ispali idioti i gubitnici. Takvo što se više ne smije ponoviti, niti u Moskvi, a pogotovo ne za vrijeme Olimpijskih igara, kaže Mihailov.

On i njegovi ljudi su već mjesecima u Sočiju i okolici. Pregledani su svi objekti koji će se koristiti, napravljene su obavještajne procjene, kao i analize koji će dijelovi borilišta biti najosjetljiviji na napade. Dokle ide ruska priprema svjedoči i vježba koja je prije nešto više od mjesec dana održana u Rostovu na Donu.

Sudjelovali su pripadnici više specijalnih grupa, kako vojnih, tako i policijskih, a ime vježbe govori sve o njoj - "Masovna talačka situacija u bolnici".

I ruska zračna flota i protuzračna obrana će biti u stanju pripravnosti tijekom sljedeća tri mjeseca. U zračnim bazama Krasnodar i Krimskaja, koje su na doletu Sočiju, ionako se nalaze borbeni lovci MiG 29 i Su-27, a njihov će broj tijekom ove operacije i narasti.

U krugu radijusa 100 kilometara oko Sočija smještene su i dalekometne protuzračne raketne baterije PZO sustava S-400, trenutno najmoćnijeg ruskog protuavionskog sustava. Bliže samim borilištima bit će smješteni sustavi Pantsir S-1 srednje i kratkodometni raketni i topovski PZO sustav.

Namjera je jasna - dođe li do otmice putničkog aviona tijekom Olimpijskih igara u ovoj regiji, Rusi se neće libiti brzo srušiti oteti zrakoplov. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter