Operacija Serval: U Maliju 2.300 francuskih vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj francuskih vojnika raspoređenih u Maliju popeo se na 2.300 i Francuska dvanaestog dana vojne operacije nastavlja slati pojačanja u tu zemlju, objavilo je francusko ministarstvo obrane. Francuske vojne snage organiziraju nužnu pomoć i logistiku te zapovjedno središte operacije.

Stopedeset vojnika mornaričkog pješaštva koja je iz Francuske stigla u ponedjeljak, "zadužena je za sigurnost pozadinske baze operacije Servala", dodaje u srijedu ministarstvo na svojoj mrežnoj stranici.

BPC Dixmude, zapovjedno-desantni brod, isplovio je u ponedjeljak iz Toulona s jedinicama kopnene vojske s oko 120 lakih oklopnih transportera koji će sudjelovati u operaciji.

Pojačanje borbene sposobnosti francuskih snaga trebalo bi im omogućiti da brzo dostignu, pa i prestignu, prvotno najavljen broj od 2.500 francuskih vojnika u Maliju.

Francuski vojnici na terenu konsolidiraju "snage za odvraćanje" kako bi spriječili svaku ofenzivu naoružanih islamista prema jugu zemlje, rekli su iz istog izvora. Zračni udari na islamističke položaje nastavljaju se, uz desetak polijetanja borbenih zrakoplova na dan.

Istodobno, vojne sastavnice iz afričkih zemalja koje trebaju pomoći malijskoj vojsci u oslobađanju sjevera zemlje sada raspolažu s gotovo 1.600 ljudi u Maliju i u Nigeru, dodaje ministarstvo obrane.

Oko 1.000 vojnika iz Nigera, Nigerije, Toga i Benina i prve jedinice glavnog stožera snaga "sada sudjeluju u okviru AFISMA-e" (Međunarodne snage za pomoć Maliju). U Niamey, prijestolnicu Nigera stiglo je i 500 vojnika iz Čada. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter