Operacija protiv 'Ndranghete u SAD-u i Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski mediji u utorak su objavili da je u SAD-u i Italiji u tijeku akcija velikih razmjera talijanske policije i FBI-ja čiji su cilj članovi kalabrijske mafijaške organizacije 'Ndranghete.

U istrazi otvorenoj prije dvije godine policija se usredotočila na trgovinu kokainom između dviju zemalja, a akcijom se nastojalo ući u trag i osobama koje su se bavile pranjem novca te osobama s kojima se u trgovini drogom surađivalo.

Operaciju koja se odvija u raznim dijelovima Italije te u New Yorku koordinira državni odvjetnik u Kalabriji Federico Cafiero de Raho, a u njoj je angažirano stotinjak policajaca.

Među osam privedenih u New Yorku članovi su obitelji Gambino, a u Kalabriji su cilj potrage i uhićenja članovi klanova Ursino i Simonetta. Ukupno je privedeno četrdesetak osumnjičenih, a u utorak ujutro u tijeku su i pretrage stanova i kuća osumnjičenika.

Veća količina droge iz Latinske Amerike trebala je stići u kalabrijsku luku Gioia Tauro. Bila je skrivena u konzerve s voćem, prenijeli su talijanski mediji. Cilj operacije sličnog tipa koju su 2008. zajedno provele talijanska i američka policija bili su članovi sicilijanske mafije Cose Nostre. 'Ndrangheta, čije je uporište u Kalabriji smatra se najopasnijom i najmoćnom među četirima talijanskim mafijaškim organizacijama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter