Opera predstavljena na kreativan i zabavan način

Kao što se priprema i organizira posjet školaraca kazalištu i dramskim predstavama, tako je zamišljen i Glazbeni poučak (D. MEME
Kao što se priprema i organizira posjet školaraca kazalištu i dramskim predstavama, tako je zamišljen i Glazbeni poučak (D. MEME

Prvi ovogodišnji Glazbeni poučak održan je u četvrtak na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Tema poučka bila je "Svijet opere", a u prvom terminu, onom rezerviranom za osnovnoškolce, u svijet opere uveli su ih sopranistica Orijana Vozila (Rovinj-Zagreb), Ronald Braus, također rovinjsko-zagrebački umjetnik, bariton, te pijanistica iz Rovinja zaposlena u pulskoj glazbenoj školi Aleksandra Golojka.

Ozbiljna glazba

Ciklus edukativnih koncerata odvija se jednom mjesečno za vrijeme nastavne godine i to u zimskim mjesecima da bi se održao kontinuitet glazbenih događanja. Kao što se priprema i organizira posjet školaraca kazalištu i dramskim predstavama, tako je zamišljen i Glazbeni poučak. Želi se stvoriti kod mladih naviku i interes praćenja ozbiljnijih i nešto drukčijih vrsta glazbe te da ju osjete uživo kao alternativu slušanju nosača zvuka na nastavi glazbenog u razredu.

- Ciljevi koncerata su predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače koristeći interakciju s publikom i multimedijalne prezentacije, te predstaviti suvremenu glazbenu scenu u Istri, približiti ju mlađoj publici na njoj prihvatljiv, suvremen način, kazala je Aleksandra Golojka.

Golojka i Vozila, te posebno inspirirani Braus predstavili su djeci iz OŠ Šijana te iz škola iz Vodnjana i Juršića što je to opera, što je operna arija, koji sve glasovi postoje, te naveli su im najvažnije kompozitore.

Braus je djecu čak nagovorio da mu "pomažu" u izvođenju arija, u čemu su se izvrsno snašli, a iz čega je rezultirao zanimljiv i zabavan program.

- Već deset godina radi se sustavno na tome da se mladi naraštaji informiraju i upoznaju s vrijednim glazbenim umjetnicima naše regije na tome kako slušati, pratiti i najvažnije kako razumjeti glazbu kao specifičnu komunikaciju. Njegujemo i gradimo mladu publiku i nastojimo učiniti naše koncerte interesantnim i privlačnim mladima, kazala je Golojka.

Vozila je tako izvela Haendelovu ariju "Lascia ch'io pianga" iz opere "Rinaldo", a Braus Mozartovu ariju iz opere "Figarov pir". Zatim je Vozila izvela Gluckovu "Che faro senza Euridice" iz opere "Orfeo ed Euridice", a u nastavku je Braus otpjevao ariju iz Mozartove "Čarobne frule".

Zanimljiva je bila djeci i Paisiellova arija "Nel cor piu non mi sento" iz opere "La molinara", a nije mogla izostati niti Verdijeva "Traviata" s arijom "Aria di Germont". Za kraj su Vozila i Braus izveli Rossinijev "Duetto buffo di due gatti".

Oblikovati publiku

Govoreći o samome cilju ove manifestacije, Golojka je kazala da "slijedom konstatacije da ima sve manje publike na koncertima klasične glazbe i da će doći do skorog nestanka starije populacije slušateljstva koje još uvijek cijeni i voli glazbenu umjetnost, osmišljen je ovaj projekt da bi se postupno umanjio nastali manjak publike te omogućilo mladim akademskim umjetnicima da se afirmiraju svojom djelatnošću pred mnoštvom zainteresirane publike".

Orijana Vozila diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Ruždjaka. Usavršavala se u Italiji gdje je i ostala neko vrijeme raditi za kazalište La Fenice u Veneciji. Solistica je opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje se isticala u interpretacijama ženskih likova domaće glazbene baštine.

Ronald Braus nakon glazbenog obrazovanja u Rovinju i Puli, započeo je studij pjevanja kod prof. Renate Šeringer na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2001. godine diplomirao je u klasi prof. Dunje Vejzović. Polazio je tečajeve usavršavanja kod Katie Ricciarelli, Ferdinanda Radovana, Giorgia Suriana i Cynthie Hansell Bakić. Ostvario je brojne operne role, sudjelovao u izvedbama koncerata različitih tematskih sadržaja te misa i oratorija. Nastupao je u zemlji i inozemstvu. Aktivno se bavi vokalnom pedagogijom, te edukacijom mladih kroz koncerte namijenjene učenicima. Od 2006. umjetnički je voditelj Opere b.b. koja njeguje komorni operni repertoar, te približava opernu umjetnost svim generacijama diljem gradova Hrvatske i inozemstva.

Aleksandra Golojka živi u Rovinju, gdje završava Osnovnu glazbenu školu. Maturirala je u Puli, u klasi profesorice Nirvane Duraković i diplomirala je na Conservatorio statale di musica u Adriji (Italija) - pod vodstvom prof. A. Tassa, a potom i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jakše Zlatara. Nastupa solistički i u različitim komornim sastavima. Dobitnica je više nagrada na različitim natjecanjima.

Pokrovitelj ove manifestacije je Grad Pula. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter