"Opera Night" za poklonike opere i operete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak ni jaka, na udare olujna bura nije sprijecila pedesetak najvatrenijih poklonika opere i operete da u petak pohode multimedijalni program "Opera Night". Gala koncertom u izvedbi Diamante Classicsa iz Opatije u dvorani Narodnog doma u Buzetu pocela je istarska turneja, u sklopu koje ce tijekom veljace, ožujka i travnja ovaj program biti uprilicen u desetak mjesta na Poluotoku.

Pjevacki i bracni par Tuhtan, sopranistica Goranka te tenor i pijanist Marin, vanjski suradnici Opere HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, izvornom belcanto tehnikom pjevanja proveli su gledatelje kroz caroban svijet klasicne glazbe. Na repertoaru su bile najpoznatije operne i operetne arije te popularne kancone, koje su izveli u kazališnim kostimima.

Tijekom gotovo dvosatnog programa, u duetu ili samostalno, Goranka i Marin izveli su citav niz klasika, od Mozartove opere "Don Giovanni", dueta don Giovannija i Zerline "La ci daremo la mano", Puccinijeve "Gianni Schicchi", arije Laurette "O mio babbino caro" te njegove "La Boheme", dueta Mimi i Rodolfa "O soave fanciulla" do opere Ivana Zajca "Nikola Šubic Zrinski", arije Jelene "Cvate ruža rumena".

Tijekom koncerta klasicna je glazba prezentirana i na multimedijalni nacin. Posjetiteljima su videoprojekcijama predstavljene crtice iz života skladatelja, anegdote ili pak kratki prikaz radnje opere iz koje potjece arija koja se izvodila. Tako se moglo cuti da je najpoznatija opera skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga Ivana Zajca, rodenog u Rijeci, upravo "Nikola Šubic Zrinski", dok je arija iz te opere "U boj, u boj" jako popularna i u Japanu, gdje je samostalno izvode mnogi njihovi zborovi.

"Opera Night" je, kao poseban glazbeno-scenski projekt, prvi put realizirana u suradnji s Liburnia Riviera Hotelima prije desetak godina i održava se bijenalno, uglavnom u Opatiji. Tijekom prošle godine, od svibnja do prosinca, Diamante Classics ostvario je više od 45 izuzetno uspješnih koncerata na liburnijskom podrucju, a ovo je prvi put da su se odlucili na zimsku turneju po istarskim gradovima. Organizator buzetskog koncerta je Pucko otvoreno ucilište "Augustin Vivoda".


Podijeli: Facebook Twiter