Opera koja je spojila dvije njegove ljubavi

Marin Leo Janković: U projektu sudjeluje gotovo tristotinjak suradnika
Marin Leo Janković: U projektu sudjeluje gotovo tristotinjak suradnika

Mlad i perspektivan student prve godine Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer produkcija, Puljanin Marin Leo Janković u subotu će u zagrebačkom HNK-u debitirati kao producent i glumac u operi "Agrippina" Georga Friedricha Händela, što je ovogodišnji zajednički projekt Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti (ADU), Akademije likovnih umjetnosti (ALU), Tekstilno-tehnološkog fakulteta i zagrebačkoga HNK-a.

Mlade snage

Kako se ističe u najavi, 'opera seria' u tri čina koju je Händel skladao na libreto Vincenza Grimanija, praizvedena u Veneciji 1709. uz izvanredan uspjeh, najnovija je produkcija suradnje HNK-a i četiriju sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta, u sklopu koje već sedmu godinu zaredom više od 250 zagrebačkih studenata na pozornici središnjeg nacionalnog teatra predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo.

- Naime, bio sam član Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula dugi niz godina, od najmlađih dana gdje sam sudjelovao u brojnim dramskim i plesnim predstavama, a tijekom studiranja rodila se ideja da i ovdje surađujem u dvostrukoj ulozi, kao producent i kao glumac. Redateljica Dora Ruždjak primijetila je kod mene taj glumački štih, i tako je krenuo rad na predstavi. Silno sam uzbuđen uoči premijere, koja će se održati 16. travnja, te mi je iznimno drago da ću spojiti i ljubav prema produkciji i glumu u sastavu ovoga projekta. Naime, iako sam skoro čitav svoj život u glumačkim vodama, nisam ju niti pokušao upisati. Budući da sam tri godine radio u produkciji Pula Film Festivala rodila se želja da studiram upravo produkciju, jer sam shvatio kako mi se organizacija te spajanje umjetnosti i menadžmenta gotovo utkala pod kožu. Uostalom, uvijek se uz produkciju mogu i dalje baviti glumom. Formalno obrazovanje na odsjeku produkcije na Akademiji itekako će mi dobro doći, kao i nova iskustva i pogledi, a stalno ću biti u tom svijetu te mi je drago da se sve tako lijepo posložilo, veli Marin Leo Janković.

Zahvale mentorima

On ističe da puno duguje svojim dramskim pedagozima iz INK-a, Marijani Peršić i Aleksandru Bančiću s kojima je radio dugi niz godina i od kojih je puno naučio, a i sva ta atmosfera oko pripreme raznih predstava ostala mu je u posebno dragom sjećanju.

- Do sada smo na sceni HNK-a imali samo tehničke progone, a jučer smo odradili i prvu kontinuiranu probu, tako da se sada dovršavaju posljednje finese. Posebno mi je uzbudljivo što sam i glumac i producent, pa u pauzama između pojavljivanja na sceni trčim u backstage, gdje su mi stalno uključeni mobitel i laptop, sve to kako bih mogao rješavati tekuće produkcijske zadatke na ovako velikom projektu. Moram reći da je ekipa sjajna, od kolega izvođača do kolege producenta, lijepo je raditi s takvim ljudima jer se uvijek puno toga nauči, ističe Marin Leo koji se do sada svojim radom istaknuo i u Udruzi Birikina na njihovim predstavama – i kao glumac i kao producent, a radio je i na projektu Veseli autobus.

Redateljica predstave je Dora Ruždjak, dobitnica Nagrade hrvatskoga glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u 2015., a dirigent maestro Tomislav Fačini. Scenograf je Zlatko Kauzlarić Atač, kostimografi studenti TTF-a pod mentorskim vodstvom Barbare Bourek, a oblikovatelj svjetla Marko Mijatović (ADU) pod mentorskim vodstvom Borisa Popovića. Producenti opere su Marin Leo Janković i Danijel Popović.

Opernu priču o Agrippini, Neronovoj majci, koja spletkama s trona pokušava skinuti svojega muža, rimskog cara Klaudija, i postaviti sina za cara, moderni kritičari smatraju prvim Händelovim remek-djelom, punim svježine i glazbene invencije koja ju čini jednom od njegovih najpopularnijih opera, dok se Grimanijev libreto smatra antiherojskom satiričnom komedijom punom političkih aluzija.

Janković ističe da u projektu sudjeluje gotovo tristotinjak suradnika, i da je izvrsna ekipa zaslužna za inovativnu tehniku koju koriste, što će zasigurno rezultirati vrlo zanimljivom izvedbom.

Osim u subotu, 16., opera će se moći pogledati 20. i 22. travnja te 6. i 7. svibnja, a iznimna im je čast što su uvršteni i u program pretplate HNK-a.

Svakako, veliki je to uspjeh za ovog mladog Puljanina, koji vrlo marljivo pristupa svakom novom zadatku. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter