Open Youth Academy i ove godine u Puli


Pod nazivom "Open Youth Academy" drugu godinu za redom Istra je domaćin Akademije otvorenih podataka za mlade, koja će se održati od 28. kolovoza do 3. rujna u Studentskom centru u Puli, u organizaciji udruge Code for Croatia (HR Open) i uz potporu Povjerenika za informiranje. Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima od 15 do 30 godina koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke).
 
Cilj takvog okupljanja je educirati mlade u području transparentnosti i otvorenosti kroz otvorene podatke, osobito podatke lokalne samouprave te omogućiti umrežavanje i susret s domaćim i stranim stručnjacima u području otvorenih podataka, da bi se iznašla moguća rješenja i nove perspektive za komercijalnu uporabu podataka javne uprave, na dobrobit lokalnih zajednica i građana.
 
Tridesetak mladih stručnjaka (17 do 30 godina) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Južne Afrike, Kosova, Francuske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva imat 
će priliku učiti o uporabi informacija lokalnih jedinica, ciljevima održivog razvoja i regionalnim projektima te se družiti i dijeliti svoje ideje s mladima sličnih interesa. Stručnjaci u području otvorenih podataka će polaznicima pružiti niz korisnih i zanimljivih predavanja, radionica i rasprava, u namjeri da mladi, u timovima i 
uz pomoć mentora, naučeno primijene u praksi.
 
Preduvjet uspješnosti samog projekta jest otvaranje podataka tijela javne vlasti, poglavito jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, što je ujedno i obveza propisana Zakonom o pravu na pristup informacijama, u skladu s Direktivom EU o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora. Ujedno je proces otvaranja podataka u Hrvatskoj dio akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016, stoga i ta globalna inicijativa (Open Government Partnership) pruža potporu Akademiji te stipendira odlazak najboljeg tima na OGP Global Summit u Parizu krajem godine. (B. PETROVIĆ)
 

 

Podijeli: Facebook Twiter