Opel cascada: Meki krov i čvrsti stav

Elegancija visokog stila - opel cascada
Elegancija visokog stila - opel cascada

Mnogi su bili uvjereni da Opel priprema još jedno izdanje Astre, milijunima omiljenog automobila kompaktne klase. I to ono koje je nedostajalo - CC, odnosno kabrioleta. No, kad su se ljetos pojavile mamac-fotografije, isto to mnoštvo se počelo češkati po tjemenu - čekaj, čekaj, nije to baš još jedna astra, ovo što se sprema nešto je mnogo ozbiljnije!

I bili su u pravu jer prošlog su se tjedna pojavile prve iscrpnije informacije o - cascadi, ozbiljnom, protegnutom kabrioletu koji, unatoč očiglednom stremljenju prema luksuznim vodama ima - meki, platneni krov. Zanimljivo i hrabro istovremeno, no takva su vremena - ili drugačije i uspješno ili - nikako.

Kada se malo bolje promotri, uočava se da je cascada rasni, upečatljivi automobil čija se dužina protegnula sve do 4.697 mm, a ni širina od 1.840 mm nije beznačajna. Linije su mu prepoznatljivo opelovske, no briga za detalje, istaknutost pojedinih elemenata kao i naglašeni svjetlosni sklopovi govore da se ništa nije prepustilo slučaju.

Kvalitetne su sve komponente vozila. Od čvrste karoserije, prilagodljivog sustava amortizera FlexRide, električnih predzatezača sigurnosnih pojaseva, ekskluzivnih kožnih presvlakA u boji kože, ventiliranih ergonomskih sjedala pa sve do LED elemenata za dnevnu vožnju u prednjim i stražnjim svjetlima - oblikovanim poput krila.

Vozač i suvozač cascade, pa i putnik na nešto skromnijim stražnjim sjedalima, jer najnoviji Opelov kabriolet je zapravo četverosjed, moći će uživati u osjećaju vožnje pod vedrim nebom zahvaljujući vrhunskom mekom krovu koji se može otvoriti za samo 17 sekundi pritiskom na dugme i to tijekom vožnje brzinama do 50 km/h. Za njegovu izradu korišteni su materijali vrhunske kvalitete od dobavljača koji opskrbljuju najprestižnije kabriolete iz premium klase. Krov krasi vrhunska zvučna i termička izolacija zahvaljujući posebnom sloju poliesterske tkanine između vanjskog sloja i unutrašnje podstave.

Cascada će biti dostupna s 1.4 benzinskim turbo motorom snage 120 ili 140 KS, dok je dizelaš 2.0 CDTI sa 165 KS. Dogodine će biti predstavljen i 1.6 SIDI turbo ECOTEC benzinski motor od čak 170 KS. A da automobil ne izgubi na funkcionalnosti brine 280 litara volumena prtljažnika sa sklopljenim krovom, odnosno 350 kad je automobil "otvoren".

Opel je, sudeći po cascadi, na dobrom putu povratka u ekskluzivnije vode. Kako se čini, ulazak u visoko društvo slobodno može početi 2013. godine kad se očekuje cascadin dolazak u prodajne salone. (E. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter