Općinski vrtić poskupljuje za šezdesetak kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čestitka za novu godinu roditeljima djece u Dječjem vrtiću Vrtuljak iz Marčane stiže u obliku poskupljenja vrtića za 60 kuna mjesečno. Prema programu za djelatnost predškolskog odgoja, usvojenom na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u 2014., u novoj će godini roditelji 10-satni program za dijete u Vrtuljku plaćati 660 kuna umjesto dosadašnjih 594 kuna mjesečno (22 radna dana u mjesecu). Uz to, poskupljuje, odnosno uvodi se učešće roditelja od 120 kuna i za djecu nižih razreda u produženom boravku.

Cijene se nisu mijenjale od 2008.

Nova cijena udjela roditelja u sufinanciranju djeteta u vrtiću iznosi 30 umjesto prijašnjih 27 kuna po danu, dok je šestosatni program 21 kunu dnevno u odnosu na prijašnjih 19, što će roditelje mjesečno koštati 462 kune umjesto sadašnjih 418 kuna. To se odnosi samo na djecu općinskog DV-a Vrtuljak, koji pohađa 69 mališana, dok oni u vrtićima Pinokio i Pingvin u Loborici, prema izrečenom na sjednici, već plaćaju viša cijenu. U obrazloženju takve odluke stoji da se cijene nisu mijenjale od 2008. godine, ali i da je to učinjeno da bi se "učešće roditelja približilo onome što snose roditelji djece u okruženju, primjerice u Gradu Puli gdje se udio roditelja od nove godine povećava sa 650 kuna mjesečno na 690 kuna".

- Glupo je obrazloženje i da se uspoređujemo s Pulom, zato sam protiv ovakvog Programa javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja, rekao je nezavisni vijećnik Leo Buić. Na pitanje koliku će to uštedu osigurati Općini, pročelnik Zlatko Cetina rekao je da je u pitanju oko 45 tisuća kuna, a Buić je replicirao riječima da se toliko moglo uzeti nekim nogometnim klubovima, poput Manjadvorci, koji su s barbanskog područja, ali ga zbog igrača sa svog teritorija financira i Marčana.

Smanjiti reprezentaciju načelnika

Sličnog je razmišljanja bio i Anđelo Valić (HSU), no on je sugerirao da se ta sredstva mogu osigurati smanjenjem reprezentacija načelnika, koja iznose 40 tisuća kuna, a za koje je Cetina naveo da su već smanjena za 20 posto. Za ovakav program glasali su vijećnici iz redova IDS-a, dok su oporbeni bili protiv. Pritom su izglasavanje popratili glasnim komentarima upućenim većini: "Uzeli ste čokoladu dici".

Novi namet na džep roditelja izglasan je i prilikom donošenja Programa javnih potreba u školstvu za 2015. godinu, kojim je utvrđeno da će roditelji, čija djeca u nižim razredima pohađaju produženi boravak, plaćati mjesečno 120 kuna, što do sada nisu plaćali, odnosno pokrivali su samo troškove ručka. I opet u odluci stoji usporedba sa susjednim gradom: "To je iznos koji inače već godinama primjerice plaćaju roditelji u Gradu Pula".

- I opet se pozivate na Pulu, ali treba znati da tamo djeca imaju organizirani javni prijevoz, a mi ga nemamo, rekao je Valić poentirajući u kasnijim raspravama o proračunu Općine da mu je žao što se Marčana, u osmišljavanju prihoda, ne povodi svijetlim iz okruženja, pa da se i tu uspoređuj s Pulom i okolnim općinama. Na Valićeve riječi da ovom i prethodnom odlukom Općina zakida mlade roditelje, pročelnik Cetina odgovorio je da je 250 tisuća kuna, s koliko Općina pokriva troškove produženog boravka, itekako velika potpora roditeljima. Za produženi boravak učenika u školama u Marčani i Krnici izdvaja se naime 225 tisuća, a još 25 tisuća za škole na područjima Pule i Medulina, u kojima su djeca s općinskog područja. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter