Općinski se proračun povećava za pola milijuna kuna


Na sinoć održanoj sjednici Općinskog Vijeća Svete Nedelje, vijećnici su jednoglasno prihvatili druge izmjene i dopune proračuna za tekuću godinu, po kojima se on povećava za 547 tisuća kuna, te sada iznosi 23,1 milijun kuna.

U raspravi je vijećnik Robi Čalović (Nezavisni) zapitao čemu se proračun povećava, kada se većina kapitalnih projekta ove godine nije realizirala, te su prebačeni za iduću. Načelnik Gianvlado Klarić, odgovorio mu je, kako je prioritet dječji vrtić, koji je u izgradnji, kao i proširenje pristupne ceste do njega. "To nam je apsolutni prioritet,a proračun je planiran da bude veći, jer se nadamo i vjerujemo kako ćemo realizirati i ostale projekte, bez obzira što su neki od njih prebačeni za naredno razdoblje. Bez planiranja proračuna, nemoguće je planirati bilo kakve projekte. Proračun je teško planirati a još teže realizirati, no moramo biti poduzetni, te obećavam kako ćemo učiniti sve da planirana sredstva i realiziramo", rekao je Klarić.

Uz prihvaćanje povećanja proračuna, vijećnici su bili jednoglasni i kod usvajanja izmjena i dopuna plana razvojnih programa općine za tekuću godinu, gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture, dopuni programa javnih potreba u kulturi, socijalnog programa,te usvajanju izmjena i dopuna programa izrade prostornog uređenja kao i pratećih dokumenta za 2017.

Pod točkom, pitanja i prijedlozi vijećnika, Mladen Vlačić (SDP) pitao je općinskog načelnika što se namjerava učiniti, kako bi se poboljšala pokrivenost općine internetskim signalom, jer kako je rekao, ona je djelomična i slaba, a uz to, kod kvarova koje građani prijavljuju, izdaje se suglasnosti općine presporo, pa time i popravak kvarova iziskuje dulje vrijeme, što svakako izaziva nezadovoljstvo mještana. Klarić je odgovorio kakao se u suradnji s Gradom Labinom, i općinama Labinštine radi na širokopojasnoj internetskoj vezi, koja će u mnogome ukloniti te probleme.“Što se suglasnosti tiče, ona se od strane općinskih službi izdaje promptno,s time da se točno zna koji operater i koji izvođač će radove izvoditi ili sanirati. Tu samo postrožili kriterije, jer se znalo događati, da smo izdali suglasnost, a onda se točno nije znalo tko i što radi, te su se neki radovi na otklanjaju kvarova, produljili i na nekoliko mjeseci“ istaknuo je Klarić. Vijećnica Susie Blašković (IDS-HNS) upitala je načelnika zašto općina nije još zaposlila komunalnog redara, koji je itekako potreban, jer nažalost komunalnih problema na području općine ima. „Slažem se s konstatacijom, no nažalost na poslovima komunalnog redara nije moguće angažirati vanjsku osobu, stoga treba pronaći prikladnu osobu za tu djelatnost, a imamo ga predviđenog u sistematizaciji, na što nas obvezuju i zakonski propisi“ odgovorio je Klarić. Sjednici Vijeća prisustvovali su svi vijećnici osim Maria Blečića (Istarski Demokrati) koji je svoj mandat stavio u mirovanje, no ni nakon dvije održane sjednice , nije se pronašao zamjenski vijećnik te stranke. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter