Opcinski paket pomoci izostao zbog susjedske svade?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je od Božica prošlo mjesec dana, citateljica iz Muntica nedavno nam se požalila na, kako kaže, nepoštenu podjelu božicnih paketa u opcini Ližnjan, kritizirajuci i preispitujuci sam nacin sastavljanja popisa osoba kojima su dodijeljeni paketi i novcana pomoc.

Naime, njezini roditelji, kaže nam Nela Jurum, žive od jedne mirovine i povremeno su dobivali božicne pakete od Opcine, ali ne i lani. Razlog njena javljanja novinarima nije paket, koji se sastoji od litre ulja, kilograma šecera, jednog panettonea, 10 dekagrama kave i male vrecice mentol bombona, vec princip, istaknula je.

Lani je nekoliko dana prije Božica 107 umirovljenika s mirovinom do dvije tisuce kuna dobilo po sto kuna, dok je 91 osoba koja je na listi socijalno ugroženih dobila po 300 kuna od Opcine. Istodobno je podijeljeno 116 paketa umirovljenicima i potrebitima, po listi koja je sastavljena u suradnji s Crvenim križem iz Ližnjana i vijecnicima. Tako je za Muntic listu sastavio IDS-ov vijecnik Alvino Išic.

- Mi smo susjedi, ali vec godinama nismo u dobrim odnosima s njim, kao i neki drugi mještani. Smije li on svojevoljno sastavljati listu za opcinske pakete vodeci se time s kim je u dobrim odnosima, a s kim nije, zapitala se Jurum.

Navodno su, dodaje, barem jednu vrstu pomoci dobivale osobe koje žive od dvije mirovine, pa cak i oni u radnom odnosu, no vijecnik Išic kategoricki je odbio sve ove optužbe.

- Kad bismo gledali po nekakvim pravilima tko bi trebao dobiti paket ili novcanu pomoc, u Munticu bi se to svelo na svega dvoje ljudi. Ovako su pred Božic u našem selu podijeljena 23 paketa, a 19 osoba je dobilo po 300 kuna. Rijec je o osobama kojima i najmanja pomoc dobro dode, a popis radim vec godinama, kao clan Socijalnog vijeca Opcine Ližnjan, i nikada nije bilo pritužbi. To ne znaci da mi se ne može potkrasti greška, ali uvijek se zaista trudim casno i pošteno odraditi ovaj dio posla, objasnio je Išic.

To što su lani roditelji gospode Jurum izostavljeni opravdao je cinjenicom da nisu ni bolesni, na srecu, a niti slabijeg imovinskog stanja. Upravo su zdravstveni problemi oca gospode Jurum, dodao je Išic, bili razlog što su supružnici predlani dobili paket. Bez obzira na sve, istaknuo je da ce se osobno pobrinuti da dobiju paket za Uskrs. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter