Općinski državni odvjetnik u Puli navodno podnio ostavku

Mladen Bajić, Aleksandar Puh i Orsat Miljenić za nedavnog boravka u Puli (S. MILJEVIĆ)
Mladen Bajić, Aleksandar Puh i Orsat Miljenić za nedavnog boravka u Puli (S. MILJEVIĆ)

Aleksandar Puh razriješen je dužnosti općinskog državnog odvjetnika u Puli, informacija je koju smo jučer pokušali provjeriti u nadležnim institucijama, ali bez uspjeha. Ni Puh nije odgovarao na naše pozive.

Budući da je službena informacija o njegovoj ostavci izostala, pokušali smo provjeriti kuloarske priče prema kojima je Puh dao ostavku pod pritiskom nadređenog mu Mladena Bajića, ali i nekoliko vrlo utjecajnih političara, vezano za knjiženje turističkog zemljišta u Istri.

Damira Kajina, sve gorljivijeg kritičara "vlastite" Vlade, upitali smo zna li koji su razlozi Puhove ostavke, odnosno knjiženje ili neknjiženje kojeg zemljišta mu se "stavlja na dušu" te radi li se o turističkom zemljištu.

"Službeno ne znam ništa, ali mi je poznato nešto iz kuloara. Ali, ako koalicija na svoju ruku smjenjuje jednog Općinskog državnog odvjetnika, to nije dobro za neovisnost pravosuđa. Za ovu priču oko turističkog zemljišta najmanje su krivi općinski državni odvjetnici, izjavio je Kajin otkrivajući nam tako ipak da su Puhovi "grijesi" vezani za sporna turistička zemljišta.

Kajin veli i da Puhova smjena može biti nagovještaj i neke nove DORH-ove politike prema Istri, te da ne mora biti riječ samo turističkom već i o poljoprivrednom zemljištu.

"Ali da bih to znao trebalo bi zaviriti u ladice Državnog odvjetništva u Istri. Nešto je, ne znam što, ali kad govorimo o turističkom zemljištu onda govorimo o državi. A kada govorimo o poljoprivrednom zemljištu onda govorimo o državi i lokalnoj samoupravi. Ne znam što se događa, posebice zbog toga jer sam upoznat sa činjenicom da su Bajić i Puh prije manje od dva mjeseca bili zajedno u Den Haagu i da se tada spekuliralo o Puhovom napredovanju unutar DORH-a, a sada se govori o njegovoj ostavci.", rekao nam je Kajin.

Po njemu su krive su dosadašnje političke nomenklature, pa i, kako veli, njegova. Turističke tvrtke samo u Istri koriste milijun i petsto tisuća hektara zemljišta bez naknade. Da je u posljednjih dvanaest godina za svaki od tih petnaest milijuna četvornih metara uprihodovan samo po jedan euro, država je samo u Istri mogla godišnje uprihoditi 1,2 milijarde kuna, smatra IDS-ov saborski zastupnik. (Marica KOŠTA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter