Općinska plaketa Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Žminj

Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)
Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)

Žminj, koji blagdan sv. Mihovila slavi kao Dan općine ove je godine proslavio i tri stoljeća župne crkve posvećenu svetom arkanđelu, vođi nebeske vojske. Nakon prijepodnevne svečane mise, poslijepodne je održana svečana sjednica općinskog Vijeća kojoj su uz brojne uzvanike, predstavnike raznih institucija, te okolnih i prijateljskih jedinica lokalne samouprave, prisustvovali Ivan Bubić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i Giuseppina Rajko, zamjenica župana Istarske županije.

Nakon pozdrava predsjednika Vijeća Sanjina Stanića Bubić je prenoseći pozdrave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića rekao kako je cijeli rad Vlade usmjeren na političku stabilnost institucija kao preduvjet gospodarskog rasta. Tomu, kaže, svjedoči rast bruto domaćeg proizvoda za oko tri posto. Značajan je rast turističkog i drugog prometa, a padaju nezaposlenost i kamate na kredite. Smanjuju se porezi, a rejting i bonitet hrvatskog gospodarstva rastu. Ovime se stvaraju uvjeti za oporavak gospodarstva i privlačenje investicija.

- Stoga vidim i ovdje u Žminju velike prilike za rast i razvoj. Za to imate sve preduvjete i ono što je najvažnije gotovo pet tisuća izvrsnih ljudi, središnji položaj i prostor u Istarskoj županiji, 94 vrijedna poduzetnika, 650 zaposlenika, osam posto više nego 2015. godine, rekao je Bubić, uvjeren kako će novo općinsko vodstvo predanim radom i uz pomoć hrvatske Vlade i vrijednih poduzetnika privući značajna europska sredstva i stvoriti uvijete za rad i život sve većeg broja radnika i stanovnika. Potrebno je, nastavio je stvoriti još bolje uvjete za život kako bi ljudi ostajali na "rodnoj grudi" u svim krajevima Hrvatske, pa i u Žminju. Tomu, kaže, može doprinijeti obrazovanje pa Bubić predlaže da se u škole, osim informatike uvede poduzetništvo i marketing, kako bi se ohrabrilo mlade za stvaralački i produktivan život. Istra je, dodaje, perjanica hrvatskog gospodarstva, naročito u turizmu, stoga ga veseli razvoj turizma u ruralnim područjima, kao što je općina Žminj. Naglasivši važnost dovršetka Istarskog ipsilona i izgradnju željezničkog tunela i ravničarske pruge koji će Istri još bolje povezati s ostalim dijelovima Hrvatske.

- Najavljujem skori početak radova na izgradnji Istarskog ipsilona na relaciji Pazin Rogovići - tunel Učka, u nadi i vjeri da će se brojni poduzetnici Žminja i Istarske županije, posebno građevinari u to uspješno uključiti.

Prenoseći pozdrave istarskog župana Valtera Flega Giuseppina Rajko dodala je kako je Žminj proteklih godina napravio značajne iskorake kako bi postao privlačan turistima, što se ogleda u kontinuiranom povećanju broja dolazaka i noćenja. Ovdje se događaju značajne manifestacije koje obogaćuju ponudu Istre, rekla je Rajko, dodajući kako su te manifestacija postale nadaleko poznate, a to dokazuje kako općina raspolaže razvojnim potencijalima u turizmu, ali i drugim djelatnostima. Zato je čestitala bivšoj upravi na dosadašnjem radu, a novoj je zaželjela puno uspjeha i energije za buduće projekte i aktivnosti, za koje će imati punu podršku Istarske županije.

Ovom se prigodom općinski načelnik Željko Plavčić osvrnuo se na tromjesečni rad svije općinske "garniture" koja je, kaže, zatekla općinu u nezavidnom stanju, ali se rastom gospodarstva, turizma, povećanjem broja noćenja i razvojem komunalne infrastrukture može se krenuti u dobrom smjeru. Okosnica razvoja je gospodarstvo, kaže Plavčić, ističući kako Žminj ima puno kvalitetnih gospodarstvenika, stoga želi da u općini vide prijatelja, saveznika, partnera i instituciju koja im je uvijek na raspolaganju.

- Socijalna politika je nešto za što ćemo se zalagati, rekao je Plavšić napomenuvši kako u Žminju trenutno ima oko šest nezaposlenih, ali ima 830 umirovljenika i 331 osnovnoškolca. Izuzetno je, kaže, ponosan i na 91 predškolca. U ovoj je prigodi zahvalio susjednim općinama Savičenti i Barbanu čije vrtiće polaze neki predškolci sa Žminjštine. Dotakao se i problema s vrtićem u Žminju i pozvao Županiju da se uključi u rješavanje tog problema.

- Turizam je jedna od grana našeg razvoja, ali okosnica je gospodarstvo. No, zadovoljni smo razvojem turizma. Imamo 130 iznajmljivača, a do konca kolovoza ostvarili smo 61.913 noćenja, što je 18,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, obznanio je Plavčić. Komunalna infrastruktura je zadovoljavajuća, ustvrdio je, ali treba raditi na njenom poboljšanju, da Žminj ima kvalitetniju budućnost na zadovoljstvo svojih građana.

- Ono što nas vodi je zadovoljstvo i želja za naprednije mjesto u kojem živimo. Želja nam je stvoriti Žminj koji je jak, prekrasan i ugodan za život, a svi zajedno možemo napraviti kvalitetan i jak Žminj, poručio je Plavčić.

Svečanu sjednicu općinskog vijeća otvorila je himnom pjevačica Tina Galant, a potom su nastupili polaznici Dječjeg vrtića Rapčići i Osnovne škole Vladimira Gortana.

Na kraju sjednice uručene su općinske nagrade. Plaketu općine Žminj dobilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Žminj, za aktivnosti u zaštiti imovine i dobara, ali i zaštitu prirode, a Nagradu općine Žminj dobili su pučki pjevači Marija i Milan Kranjčić za postignuća i osobite uspjehe u razvoju kulture. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter