Općini Sveti Lovreč 2,7 mil. kn za izgrađenu kanalizaciju

Predstoji im izgradnja kanalizacije u starogradskoj jezgri u suradnji s konzervatorima (A. DAGOSTIN)
Predstoji im izgradnja kanalizacije u starogradskoj jezgri u suradnji s konzervatorima (A. DAGOSTIN)

Za ulaganje u izgradnju kanalizacijskog sustava Općini Sv. Lovreč isplaćeno je  2,74 milijuna kuna, saznajemo od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o još jednom projektu financiranom iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD-a za završno ulaganje u sklopu mjere 301 "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ čiji su korisnici jedinice lokalne samouprave, odnosno općine i gradovi koji imaju do deset tisuća stanovnika.

Povrat kredita

- Općina je tijekom prošle i ove godine izgradila kanalizacijsku mrežu u naselju Sv. Lovreč u dužini od 2.700 metara, u što nisu uključeni starogradska jezgra i novoizgrađeni dijelovi naselja Belvedere i SV. Anton. To je proračun ukupno koštalo oko 2,9 milijuna kuna. Dobivenim novcem iz tog EU fonda sada ćemo vratiti kredit koji smo uzeli da bi mogli izgraditi kanalizaciju, rekla je pročelnica općinske uprave u tom mjestu Greis Poropat.

Dodala je da se projekt zbrinjavanja otpadnih voda sastoji od tri faze. Prva je okončana prije devet godina, kada je izgrađen pročistač i dio kanalizacijske mreže, a zatim su se 2012. godine kandidirali za sredstva na mjeru 301 iz IPARD programa. Nakon izrade dokumentacije i ishođenja svih dozvola izgradili su drugu fazu kanalizacijskog sustava, za što taj EU fond podmiruje samo opravdane troškove i to strogo prema projektu. Gradnju su okončali u dvije godine, pri čemu je općina morala napraviti još neke dodatne radove, pa je konačni obračun veći za 200-tinjak tisuća kuna.

Voda, struja, telefon

Od Poropat smo saznali da im predstoji gradnja kanalizacije u starogradskoj jezgri koja je zaštićena i nužne su stoga suglasnosti konzervatora. Iz tog se razloga u povijesnoj jezgri ne može više puta kopati, pa će uz kanalizaciju paralelno rješavati i ostalu infrastrukturu – vodu, struju i telefoniju.

-I za to, ako će biti moguće, planiramo se kandidirati za dobivanje sredstava iz nekog EU fonda. Nadamo se da će se već dogodine otvoriti odgovarajući natječaj. Računamo da ćemo taj zadnji dio naselja sv. Lovreč pokriti kanalizacijskom mrežom u sljedećih pet godina, mada ćemo raditi na tome da to bude i prije, riječi su pročelnice.

Općina u 23 naselja ima ukupno oko tisuću stanovnika. Od toga u naselju Sv. Lovreč ima ih 500-tinjak, od kojih trenutno javnu kanalizaciju ima njih oko 250, procijenila je Poropat.

Bilo je dostupno 1,3 milijarde kuna

IPARD je bio aktivan od 2007. do 2013. godine, s glavnim ciljem unapređenja poljoprivrednog sektora i razvoja ekonomije u ruralnim sredinama. U spomenutom razdoblju kroz IPARD program Republici Hrvatskoj bilo je dostupno ukupno oko 1,3 milijarde kuna potpore. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter