Općini Ližnjan 132 tisuće bespovratnih kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca su naša budućnost, a očito da takav stav aktivno promiču i podržavaju u Općini Ližnjan. Budući da je zgrada vrtića Bubamara u Šišanu izgrađena daleke 1900. godine, materijalima i tehnikom iz tog vremena, zbog neadekvatne izolacije vanjskih zidova, stropa podruma i stropa prema tavanu konstantno bilježi znatne toplinske gubitke. Općina je napravila projekt energetske obnove zgrade koji je uspješno prijavljen na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja" u veljači ove godine, a kao obavezan partner u projektu je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ušteda i smanjenje toplinskih gubitaka

Budući da je posao odrađen kako treba, projektna prijava prošla je sve faze evaluacije te je kao rezultat toga stigla i odluka o financiranju. Njome se za projekt energetske obnove vrtića, koji je vrijedan 300 tisuća kuna, odobrava 132.204,23 bespovratne kune, što iznosi visokih 46 posto. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a očekivano vrijeme realizacije projekta je osam mjeseci. Ono što treba posebno istaknuti; provedbom ovog projekta zgrada vrtića preskočit će nekoliko razreda, odnosno od energetskog razreda F "skočit" će u energetski razred B.

- Cilj projekta je poboljšanje energetskih svojstava toplinske ovojnice zgrade vrtića što će doprinijeti ostvarenju energetskih ušteda, smanjenju toplinskih gubitaka i smanjenju emisije CO2. Projektom će se povećati kvaliteta boravka djece u vrtiću, a to će poboljšati kvalitetu predškolskog odgoja i rezultirati većim zadovoljstvom roditelja djece s područja Općine Ližnjan, kazao je zamjenik općinskog načelnika Matija Maurović.

Predsjednica upravnog vijeća vrtića Tijana Živko istaknula je činjenicu da je na području Općine Ližnjan ove je godine otprilike 130 djece jasličkog i vrtićkog uzrasta koja se smještaju u jaslice i vrtiće drugih osnivača. Njihov se smještaj sufinancira mjesečnim iznosom od 1.000 kuna po djetetu, za što se godišnje izdvaja približno 1,5 milijuna kuna općinskog proračuna.

Pozitivan pomak u radu vrtića

- Zbog konstantnog povećanja broja djece te realnih i velikih potreba za smještaj jasličke i vrtićke djece, jedan od ciljeva Općine Ližnjan u budućnosti jest bazirati se na širenje i otvaranje novih odgojnih skupina u ostalim naseljima općine, kazala je Živko.

- Vrlo nas veseli energetska obnova objekta u Šišanu gdje će se ostvariti uštede te će se na taj način sredstva moći uložiti u realizaciju nekih novih planova. Nova općinska vlast vrlo se aktivno uključila u rad ustanove, a to nam donosi veliki, pozitivan pomak u radu, kazala je ravnateljica vrtića Vanja Glavaš.

Tako je kroz proteklo razdoblje uređeno i opremljeno sportsko igralište u zajedničkom vanjskom prostoru predškolske ustanove i škole u Šišanu, a u tijeku je opremanje navedenog prostora igralima i novim sadržajima. Također, uređen je i vanjski zajednički prostor vrtića i škole u Ližnjanu, a Općina je svojim sredstvima financirala i dio opreme unutar objekata u Šišanu i Ližnjanu.

- Evidentno je da postoji veliki interes od strane osnivača Općine Ližnjan, a kvalitetna i konstruktivna obostrana suradnja koja doprinosi i doprinosit će i u budućnosti realizaciji nekih novih ideja i projekata, zaključila je Glavaš. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter