Općini Kršan prijete novi lokalni izbori

Konstituirajućoj sjednici kršanskog vijeća ovaj put nisu se odazvali vijećnici HDZ-a (R. SELAN)
Konstituirajućoj sjednici kršanskog vijeća ovaj put nisu se odazvali vijećnici HDZ-a (R. SELAN)

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kršana ponovno nije imala željeni epilog jer nije bilo kandidata za obnašanje dužnosti predsjednika.

Prvi pokušaj konstituiranja, 21. lipnja, propao je iz istih razloga. Od četrnaest izabranih u vijeće Općine Kršan na sjednici u petak nisu bili prisutni vijećnici HDZ-a.

Suzana Licul (SDP-HNS-HSU), predsjednica Komisije za izbor i imenovanja, izvijestila je Silvana Uravića, svog kolegu s liste koji je vodio sjednicu, da nije zaprimljen niti jedan prijedlog za predsjednika vijeća. Sanja Frankola (Akcija mladih) tada je predložila stanku da bi se Komisija sastala i u tom vremenu zaprimila prijedlog ili sama predložila kandidata. Uravić je stanku odobrio, ali se kandidat u međuvremenu nije "pojavio" pa Uraviću nije preostalo ništa drugo nego da sjednicu zaključi, uz napomenu da se po zakonu sljedeća mora održati u roku od 30 dana. Proceduru su nadzirali Draženko Janjušević, predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, i Vitomir Černjul, voditelj ispostave Ureda u Labinu.

Na svibanjskim izborima Kršanci su u Općinsko vijeće izabrali pet članova koalicije SDP-HNS-HSU: Silvana Uravića, Suzanu Licul, Nensi Runko, Slavka Rabara i Zorana Karlića, zatim pet članova s liste IDS-a: Borisa Babića, Valtera Fornažara, Ranka Baćca, Alda Jurasića i Esada Huskića, članove Akcije mladih Sanju Frankola i Eđea Brenčića te članove HDZ-a Zdravka Vidaka i Darka Androića.

Vijećnici imaju vremena do 19. kolovoza za međusobne pregovore i dogovore ne bi li stvorili većinski blok od najmanje osam članova, koji bi onda mogao istaknuti kandidata za predsjednika vijeća i izglasati ga. Ne uspiju li, odnosno bude li konstituirajuća sjednica po treći put uzalud sazvana, to će po zakonu značiti nove izbore u kršanskoj općini. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter